„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+8.0 °C
apmācies

Ar stāstiem godinās bitenieka amatu

pixabay.com

20. un 21. jūlijā Dagdā un tās apkārtnē – Andrupenē, Zundos, Jaundomes muižā – norisināsies trešais Latgales stāstnieku festivāls, kas šogad būs  veltīts bitenieka amatam. Uz festivāla pasākumiem aicināts ikviens interesents, īpaši bitenieki, kā arī vietējie amatnieki.

Latgales stāstnieku festivāls „Omotu stuosti par bitinīkim” šogad piedāvās iespēju iepazīt vienu no senākajiem amatiem – bitenieka amatu –, kas ir aktuāls arī mūsdienās. Festivālā varēs sastapt stāstniekus no dažādiem Latvijas novadiem un Spānijas, būs iespēja dzirdēt atšķirīgus dialektus, skanīgas dziesmas, jautrus stāstus no stāstniekiem, biteniekiem un folkloras kopām.

20. jūlijā pl. 14.00 muzejā „Andrupenes lauku sēta” festivāls tiks atklāts ar diviem priekšlasījumiem – par tradicionālo prasmju fotonegatīviem, kas 20. gs. sākumā uzņemti Dagdas apkārtnē un „Senī omoti Dagdā. Bitinīka stuosts”. Savukārt pl. 16.30 visi aicināti uz Kroma kolnu, kur stāstīs par bitenieku amatu senatnē, un pie ugunskura tiks ritināti Latvijas novadu stāsti. Pirmā festivāla diena noslēgsies ar pasākumu „Vokorā, kod bitis guļ...” – vakarēšanu, anekdošu un jautro stāstu vakaru muzejā „Andrupenes lauku sēta”.

21. jūlija rītā bērni ar vecākiem aicināti apmeklēt Dagdas novada Tautas bibliotēku, kur skanēs stāsti bērniem. Pārējās aktivitātes norisināsies Jaundomes muižā, ieskandinot Jaundomes muižas svētkus. Pl. 16.00 notiks stāstu pēcpusdiena ar novada biteniekiem, pl. 19.00 festivāla noslēguma un Jaundomes muižas svētku sarīkojums „Biteit’ motūs!”, kurā piedalīsies gan pašmāju, gan viesu kolektīvi un stāstnieki.

Dalība festivāla pasākumos ir bezmaksas.