„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.8 °C
apmācies

Ilgstošo sausumu lauksaimniecībā atzīst par valsts mēroga dabas katastrofu

pexels.com

Premjera Māra Kučinska (Zaļo un Zemnieku savienība) vadītā Krīzes vadības padome sēdē otrdien, 26.jūnijā, atzina Latvijas lauksaimniecībā ilgstoši valdošo sausumu par valsts mēroga dabas katastrofu. Tiesa, padome nolēma nerosināt nozarē ārkārtas situācijas izsludināšanu, ko iepriekš lūdza vairākas pašvaldības.

Sausums šā gada pēdējos mēnešos nelīdzinās laikapstākļiem, ko esam pieredzējuši pēdējos gados. To apstiprina Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra vērojumi.

"Tā situācija tiešām ir bijusi ļoti izņēmuma. Šis maijs ir bijis vissiltākais novērojumu vēsturē. Mazāks nokrišņu daudzums bijis tikai 1940.gadā. Deviņās novērojumu stacijās, pamatā Kurzemē un Latvijas centrālajos rajonos, ir konstatēts, ka šie divi mēneši ir sausākie pēdējos 20 gados," teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība).

Ārkārtas situāciju nesludinās

Krīzes vadības padome gan secināja, ka nav nepieciešamības lauksaimniecības nozarē izsludināt ārkārtas situāciju. To izsludina, ja nepieciešams piemērot kādus instrumentus ārpus spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, piemēram, plānojot piešķirt finansiālu atbalstu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. To lauksaimnieki šoreiz neprasa.

"Ārkārtas stāvokļa nepieciešamību nosaka tad, ja jāpielieto instrumenti, kas ir ārpus likumdošanas. Bet šajā gadījumā visus zemniekiem vajadzīgos atvieglojumu instrumentus var piedāvāt arī ar valsts mēroga dabas katastrofas statusu nozarē, jo nav šobrīd saruna par vajadzību sniegt finansiālu atbalstu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vai iedarbināt kādus citus mehānismus," skaidroja premjers.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība) piebilda, ka zemnieki savos iesniegumos galvenokārt lūdz atvieglojumus, nevis kompensācijas. Turklāt pašlaik zaudējumus lauksaimniecībā vēl nevar noteikt, to varēs lēst rudenī.

Zemniekiem nepiemēros sankcijas

"Krīzes vadības padomes lēmums lauksaimniekiem, kuru sadarbības līgumos būs paredzētas atkāpes saistību izpildē sakarā ar nepārvaramas varas vai "force majeure" apstākļiem, atvieglos šīs nepārvaramās varas vai "force majeure" apstākļu iestāšanos pamatošanu," skaidro Zemkopības ministrijā (ZM).

Tāpat arī iestādes, kuras administrē un kontrolē, kā lauksaimnieki ievieš valsts un ES atbalsta pasākumus, ņems vērā situāciju un lauksaimniekiem nepiemēros soda sankcijas, norāda ZM.
Krīzes vadības padome aicinās Lauku atbalsta dienestu (LAD) sausumā cietušajiem zemniekiem nepiemērot soda sankcijas saistību neizpildīšanas gadījumā. Tāpat Valsts ieņēmumu dienests (VID) tiks aicināts nepiemērot soda sankcijas par normatīvajos aktos noteikto pienākumu neizpildi, informē Ministru kabinetā.

"Lauku atbalsta dienestam, kas ir galvenais lauksaimnieku finansētājs, tas dos tiesību nepiemērot veselu rindu sankcijas, kādas būtu jāpiemēro pēc attiecīgām regulām, pēc Ministru kabineta noteikumiem, ja būtu normāli laika apstākļi," teica zemkopības ministrs.

Vēl padome nolēma aicināt kredītiestādes un citas līguma attiecībās esošas personas nepiemērot soda sankcijas sausumā cietušajiem lauksaimniekiem.

"Mēs esam arī runājuši ar bankām, viņi ir saprotoši. Viņi izteica aicinājumu, lai lauksaimnieki pie bankām vēršas savlaicīgi, ja prognozē, ka viņiem var rasties problēmas attiecīgajā periodā," piebilda zemkopības ministrs.


lsm.lv

Komentāri

29.06.2018 16:35
Normunds
Man jau bija sajūta arī šoreiz, ka Dūklavs zemniekus bēdā nepametīs. Un tā arī ir. Paldies ministram!
28.06.2018 13:21
Inga
Ministrija, kas domā par savējiem. Labi, ka valdība atbalstīja ministrijas ieteikumu. Nav jau galvenais tās kompnesācijas. Galvenais, ka ir atbalts, ko var just zemnieki un lauksaimnieki.