„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Industriālā ražošana liek justies kā baltajam zvirbulim

Foto: Dinija Jemeļjanova

Kopš SIA „Rubiki” ražotnē Rīgas--Daugavpils šosejas malā Līksnas pagastā izgatavota pirmā notekūdeņu attīrīšanas ierīce, pagājuši vairāk nekā divi gadi. Šobrīd uzņēmums kļuvis par vadošo laipu un pontonu ražotāju Latvijā, darbiniekiem pastāvīgi tiek nodrošināta konkurētspējīga alga, bet apgrozījums gadu no gada pieaug. Uzņēmuma īpašnieks Guntars Vingris gan norāda, ka viss potenciāls vēl nav sasniegts -- ražotne strādā tikai ar 30% jaudu.

Konkurētspējīgākie darbinieki -- vietējie

„Patiesībā šādā ražotnē vajadzētu strādāt divām vai pat trim maiņām,” G. Vingris skaidro, ka galvenais iemesls, kāpēc ražotnē pagaidām strādā tikai viena piecu darbinieku maiņa, ir nepastāvīgais pieprasījums. Vasaras sezonā pasūtījumu skaits ir daudz lielāks, tāpēc, piemēram, pērn uz pāris mēnešiem noalgoti papildus strādnieki. Lai ražotne šādos tempos strādātu visu gadu, jāapzina jauni tirgi, proti, jāattīsta eksports. Pagaidām SIA „Rubiki” produkcija ceļojusi uz Lietuvu, Norvēģiju, Baltkrieviju. Ar uzņēmuma mārketingu nodarbojas pats īpašnieks, kas atzīst, ka pasūtījumi no citu valstu tirgiem palielinātu ne tikai peļņu, bet arī sagādātu esošajai komandai jaunus izaicinājumus.

Guntars Vingris

Ražotnē strādājošās komandas kodols šo divu gadu garumā nav mainījies. G. Vingris stāsta, ka pērn uz pāris mēnešiem pieņemtie darbinieki no Daugavpils nevienu no esošā kodola nav izkonkurējuši. Pastāvīgo piecu strādnieku komandu vada Kārlis Kudiņš, speciālists, kam SIA „Rubiki” izveidošana bija iespēja atgriezties un strādāt dzimtajā pusē. Arī pārējie darbinieki ir vietējie, izņemot vienu, kas joprojām ir rīdzinieks. „Jā, maksājam pietiekami konkurētspējīgu algu, lai viņš no Rīgas brauktu strādāt uz šejieni,” skaidro G. Vingris, „prieks, ka izveidojusies komanda, kas māk ne tikai izpildīt konkrētu darbu, bet paši radīt produktus.” Visiem ir profesionālā vai augstākā tehniskā izglītība, kas nodrošina to, ka vajadzības gadījumā lēmumus var pieņemt arī patstāvīgi.

Top notekūdeņu attīrīšanas ierīces

 Jāmeklē savs nišas produkts

Lai gan uzņēmums ražo galvenokārt plastmasas izstrādājumus, šis tas top arī no metāla un koka. Daudz joprojām tiek pasūtītas notekūdeņu attīrīšanas ierīces, bet vasaras mēnešos strauji aug pieprasījums pēc dažādiem ūdens objektiem. Pagājušogad izgatavoti pāris veikborda tramplīni un baseini, pavisam nesen izmēģinājuši ražot arī florbola un hokeja laukumu bortus.

Pilnu rakstu lasiet 26. jūnija numurā.