„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Daugavpils pērles

Studijas vidējā grupa uzstājas „Pērlīšu” 15 gadu jubilejas svinībās // Foto no I. Ustinskovas arhīva

Daugavpils Latviešu kultūras centra vokālā studija „Pērlītes” maijā nosvinēja savas radošās darbības 15. gadskārtu. „Latgales Laiks” aicināja uz sarunu studijas pastāvīgo vadītāju Ivetu Ustinskovu, kura pastāstīja par šī un citu savu kolektīvu darbību un vēsturi.

Gadsimta vienaudži

„Pērlītes” tika izveidotas uz Latviešu kultūras centra kolektīva „Pumpuriņi” bāzes, kur Iveta bija vokālā pedagoģe. Kad aizbrauca tā vadītāja Jeļena Švilpe, Iveta uzņēmās bērnu studijas vadīšanu. Kopumā tajā mācījās dziedāt piecas vecuma grupas – sākot ar vismazākajiem pirmsskolniekiem līdz pat piecpadsmitgadīgiem pusaudžiem. Katrā kolektīvā ir ne vairāk kā desmit dalībnieki, kas, pēc vadītājas domām, ir gandrīz ideāli gan darbam, gan skanīgumam, - lai visi dziedātu kā viens. Pagājušajā mācību gadā visās grupās kopā bija 45 dalībnieki, bet visā „Pērlīšu” pastāvēšanas laikā – simtiem jauno dziedātāju.

Iveta Ustinskova studijā rāda pārsteigumu, kuru viņai izgatavojuši audzēkņi pirms vairākiem gadiem // Foto: Jeļena Čursina

Studija ir populāra, jo tās dalībnieki pastāvīgi uzstājas dažādos vokālās mūzikas konkursos  un festivālos, tostarp tādus labi zināmos kā „Slavjanskij bazar” Baltkrievijā, „Baltic Talents” Zviedrijā u.c. Visas vecuma grupas aktīvi piedalās gan pilsētas, gan Latvijas kultūras dzīvē.

Kolektīvam „Pērlītes” ir liela ārzemju koncertu pieredze, turklāt studijas mākslinieciskā vadītāja cenšas, lai bērniem būtu iespēja sadarboties ar dažādiem mūziķiem. „Parasti jauna „muzikāla iepazīšanās” bērnu ietekmē pozitīvi,” saka Iveta, rādot fotogrāfijas, kur studijas vokālisti uzstājas kopā ar Samantu Tīnu, Jāni Stībeli, Ati Ieviņu un Nikolaju Puzikovu. Kopīgā darba rezultātā dažkārt dzimst jauni radoši projekti, piemēram, 2009. gadā tika ierakstīts un laists klajā disks, kuram dziesmas sacerējis Jevgeņijs Ustinskovs.

Skatuve ir darbs

Studijas vadītāja uzskata – lai sasniegtu rezultātu, ik dienu ir centīgi jāstrādā. No savas pieredzes Iveta zina, ka ļoti bieži bērns, kuram nepiemīt īpašs talants, daudz strādājot, sasniedz vairāk, nekā apdāvināts. „Ja nav mērķa, nebūs „zvaigznes”,” tā Iveta saka par darbu uz skatuves. Dziedāšanu viņa salīdzina ar mājas celtniecību, kura sabruks, ja nebūs ielikti vokālās mākslas pamati. Šeit svarīga loma ir arī vecāku attieksmei – bērns ir jāradina pie disciplīnas, nedrīkst iet viņa pavadā.

Studijas „Pērlītes” jaunākā grupa šīgada pilsētas svētkos

Pilnu rakstu lasiet 29. jūnija numurā.