„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Zemnieki par pienu saņem vairāk

pixabay.com

Jūnijā  pieauga piena cena. Nīcgales piensaimniece Ingūna Spūle, kuras saražoto pienu iepērk lietuvieši, no 1. jūnija saņem 0,30 eiro/l, bet pirms tam maijā piena cena bija 0,28 eiro/l. „Piens ir peļņas avots, tāpēc piena cenas palielināšanās ir pozitīva tendence lauksaimniecībā,” atzīst I. Spūle.

Viņa tur 204 govis, vidējais izslaukums ir aptuveni 11 000 kg gadā.

Turpat kaimiņos Aivars Kudiņš lolo ap 60 piena govis ar vidējo izslaukumu aptuveni 8000 kg gadā, un arī viņa sadarbības partneris a/s „Preiļu siers” ir palielināji piena cenu no 0,26 līdz 0,27 eiro/l. „Pieaugums nav liels. Var sacīt, ka tas kompensē degvielas cenu palielinājumu. Tomēr piena cena pieaugumu vērtēju pozitīvi, jo zemniekam ir vērtīgs katrs cents,” uzsvēra A. Kudiņš.

Kā skaidroja Latvijas piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, Latvijā novērojams neliels piena cenu kāpums, jo pasaules tirgū ir nedaudz palielinājusies sviesta cena un stabila siera cena, lai gan vājpiena cena joprojām ir zema. J. Šolks teica: „Piena cena iet augšup ļoti lēni. Plašāk par tendencēm varēs runāt jūlija vidū, kad būs zināma vidējā piena cena par jūniju.”