„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Kā „nepamodināt” vēža šūnas

Testa komplekts skrīninga veikšanai – pirmas solis, lai pārbaudītu, vai pacientam ir resnās zarnas vēzis // Foto: Dinija Jemeļjanova

Onkoloģisko slimību klāsts ir bagāts, bet cīņai pret krūts, dzemdes kakla un resnās zarnas vēža izplatību pēdējos gados pievērsta pastiprināta uzmanība. Aicinājumi uz bezmaksas skrīninga, mamogrāfijas un citu izmeklējumu veikšanu un vakcinēšanos pret papilomas vīrusu nav nesuši cerētos rezultātus, tāpēc nu ārsti pievērsušies sabiedrības izglītošanai.

Katras astotās nāves iemesls ir vēzis, tā apgalvo veselības aprūpes vadības ārste Inta Vaivode, kas Eiropas Savienības atbalstīta projekta ietvaros apmeklē Daugavpils iestādes, stāstot par onkoloģijas saslimšanām. Katru gadu Latvijā  onkoloģiskās saslimšanas tiek konstatētas apmēram 10 tūkstošiem iedzīvotāju, turklāt vēzis pasaulē izraisot vairāk nāves gadījumu nekā malārija, AIDS un tuberkuloze kopā. Latvijā visnāvējošākais sievietēm ir krūts, plaušu un dzemdes kakla vēzis, bet vīriešiem – plaušu, prostatas un resnās zarnas vēzis.

Šī draudīgā statistika sekmējusi aplamu mītu veidošanos, piemēram, ka onkoloģiskās slimības ir 21. gadsimta mēris. Ārste norāda, ka ar onkoloģiskām slimībām cilvēki saskārušies arī agrāk, realitātes apzināšanos tagad sekmējusi vēža diagnostikas straujā attīstība. „Mūsdienās vienkārši ir daudz progresīvu izmeklēšanas metožu, tāpēc tos konstatēt ir vieglāk,” skaidro I. Vaivode.

Laicīgi diagnosticēt

Lai arī iespēju un aicinājumu pārbaudīt veselības stāvokli ir pa pilnam, pacienti pie ārstiem Latvijā vēl aizvien vēršas pārāk vēlu. Vismazākā atsaucība ir aicinājumiem pēc 50 gadu vecuma regulāri veikt resnās zarnas vēža diagnostiku. Vidēji to veic tikai 6-7% Latvijas iedzīvotāju. Savukārt ceļš līdz savlaicīgai krūts vēža diagnosticēšanai sākas ar regulāru pašpārbaudi.

Pilnu rakstu lasiet 3. jūnija numurā.