„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.7 °C
apmācies

„Muzykys Skrytuļs” ripos septīto reizi

Sanita Pinupe: „Uz „Muzykys Skrytuļi” jābrauc ķert Latgales sajūtas” // Foto: Dinija Jemeļjanova

Uzņemot septīto apgriezienu 13 gadu laikā, festivāls „Muzykys Skrytuļs” gatavojas jauniem izaicinājumiem, programma kļuvusi īsāka, bet koncentrētāka, turklāt šogad mūziķi koncertēs vienlaicīgi uz divām skatuvēm. Savukārt vērtības, ar ko organizatori uzrunā gan mūziķus, gan klausītājus, paliek nemainīgas, -- tas ir brīvprātīgums un mīlestība pret latgaliešu valodu.

Latgaliskais nebiedē

„Esam paredzējuši šogad ieviest vēl vienu tradīciju – festivāla laikā prezentēt jaunu albumu,” stāsta viena no šī gada galvenajām organizatorēm Sanita Pinupe. Tas uzticēts postfolkloras grupai „Rikši”, kas sestdienas vakarā, pirms galvenā vakara koncerta, iepazīstinās ar savu otro albumu. Šogad festivālā pulcēsies ap 30 mūziķu grupas. Jaunajiem, piemēram, „Žvūrgzdyni”, „Piparmētra”, „Unknown Artists” tā ir iespēja pierādīt sevi un smelties pieredzi no vecākajiem kolēģiem, savukārt pieredzējušās grupas „atgriežas pie saknēm”. „Piemēram, grupa „Dabasu Durovys” tieši šajā festivālā tika dibināta,” atgādina organizatore, „„Bez PVN” uzstājas vairs tikai pāris reizes gadā, un „Muzykys Skrytuļs” ir viena no tām.”

Šogad mainīts pasākuma programmas veidošanas princips – agrāk organizatori gaidījuši, līdz mūziķi paši piesakās, bet šogad vairākas grupas uzrunātas atsevišķi. „Pieredzējušajām grupām ir svarīgi zināt konkrētus datumus, ieplānot to, kad ir festivāls, bet ar jaunajiem dažkārt ir tieši pretēji – jo vēlāk viņi uzzina, ka šeit var koncertēt, jo lielāka iespējamība, ka viņi patiešām atbrauks,” stāsta S. Pinupe. Priekšnosacījums -- dziedāt tikai latgaliski, ir izaicinājums tiem visā Latvijā zināmajiem māksliniekiem, kas ikdienā sacer un dzied dziesmas latviešu vai kādā citā valodā, taču arī šogad ir pāris mūziķi, kas to pieņēmuši. Jau trešo reizi uz Līksnu apņēmies doties dziesminieks Kārlis Kazāks, bet pirmo reizi šeit uzstāsies grupas „The Sound Poets” solists Jānis Aišpurs.

Top norādes latgaliešu valodā

Lēmums, ka festivāls šogad norisināsies nevis trīs, bet divas dienas -- 14. līdz 15. jūlijā, pieņemts dažādu iemeslu dēļ.

Pilnu rakstu lasiet 6. jūlija numurā.