„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Preiļu slimnīca cer kļūt par rehabilitācijas centru Latgalē

Rehabilitācijas nodaļas vadītāja Anita Sudnika un galvenā ārste Viktorija Šmukste strādā komandā, lai virzītos uz mērķi: Preiļi – Latgales rehabilitācijas centrs // Foto: Dinija Jemeļjanova

Kopš janvāra Preiļu slimnīcā ir divas reģistratūras, viena visiem dažādu profilu pacientiem pirmajā strāvā, bet otra stāvu augstāk – tiem, kas šeit ieradušies saņemt rehabilitācijas pakalpojumus. Jau pusgadu slimnīcā darbojas rehabilitācijas dienas stacionārs, un kā norāda speciālisti, tas ir pieprasīts – rindas veidojas gan uz valsts apmaksāto programmu, gan uz maksas pakalpojumiem.

Uzlabot dzīves kvalitāti

„Rehabilitācija nav tas pakalpojums, kas uztur cilvēka dzīvību, bet ar tās palīdzību var nozīmīgi uzlabot dzīves kvalitāti,” rehabilitācijas pamatdomu skaidro ilggadējā Preiļu slimnīcas galvenā ārste Viktorija Šmukste. Nodaļa Preiļu slimnīcā darbojas kopš pagājušā gada novembra, kad no Nacionālā veselības dienesta saņemta atļauja piedāvāt dienas stacionāra pakalpojumus. Valsts apmaksāta multidisciplināra programma ilgst vidēji desmit dienas, katrā no tām divu stundu garumā pacientam tiek piedāvāti trīs dažādu speciālistu pakalpojumi. Šo kursu gan var iziet vairāku nedēļu garumā, Preiļu slimnīcā tiek piedāvāts trīs pakalpojumus saņemt divreiz nedēļā.

Pie tā, ka slimnīcā tagad ir pieejams plašs rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, bija jāpierod ne tikai pacientiem, bet arī ārstiem. „Bija jāpaiet vairākiem gadiem, līdz ģimenes ārsti saprata, ka fizioterapija nav tikai vingrošana,” stāsta V. Šmukste, „es dotu priekšroku ārstēšanai bez medikamentiem.” Regulāra fizioterapijas kursa atkārtošana ļauj nodrošināt to, ka pacientam vingrošana kļūst par veselīgu ieradumu. „Fizioterapijas mērķis ir apmācīt pacientu, lai uzraudzība vairs nebūtu nepieciešama,” atzīmē arī A. Sudnika.

Paplašinot rehabilitācijas nodaļu, vingrošanu grupās varētu rīkot atsevišķi sievietēm un vīriešiem

Ne tikai nodaļa ir jauna, arī vairums tajā strādājošo speciālistu ir gados jauni. Lielākā daļa no tiem augstāko medicīnisko izglītību ieguvuši pēdējo desmit gadu laikā. Nodaļas vadītāja Anita Sudnika atzīmē, ka vairākas fizioterapeites šeit atgriezušās pēc veiksmīgas prakses. Fizioterapija tiešām ir pieprasītākais pakalpojums, taču nodaļai bija nepieciešami arī citi speciālisti. Īpaši veiksmīgi slimnīcai izdevies piesaistīt ergoterapeitu. Šādu speciālistu pat Latvijā ir maz, piemēram, Latgalē konsultācijas ergoterapijā neregulāri sniedz tikai rehabilitācijas centrā „Rāzna”.

Pilnu rakstu lasiet 6.jūlija numurā.