„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
neliels lietus

Eksāmenos labāki rezultāti valodās, sliktāki – matemātikā RU

Marina Isupova uzskata, ka vidusskolas eksāmenu rezultāti liecina par tās vai citas mācību iestādes „neelitāro” statusu un politikas „nauda seko skolēnam” sekām // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpils Izglītības pārvalde apkopojusi centralizēto eksāmenu rezultātus pilsētas skolās. Daugavpils skolēnu sekmības vidējie rādītāji ir labāki, nekā iepriekšējā mācību gadā.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, valstī kopumā rezultāti nav īpaši mainījušies. Labāk nekā pirms gada skolēni nokārtojuši latviešu, angļu un krievu valodas eksāmenu. Matemātika palikusi 2016./2017. mācību gada līmenī, taču sliktāki rezultāti ir fizikas eksāmenā.

Lai izveidotu Daugavpils skolu 12. klašu eksāmenu statistiku, tika ņemti vērā visi 2682 centalizēto eksāmenu rezultāti. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mācību gadu, Daugavpils skolēni labāk nokārtojuši valodu un bioloģijas eksāmenu. Daugavpilī 35 skolēni kārtoja fizikas eksāmenu – viņu rezultāts izrādījās augstāks nekā vidēji Latvijā.

Vājāki rezultāti ir matemātikā un vēsturē. Vēstures eksāmenā skolēni demonstrē labas datumu un faktu zināšanas, taču ar analīzi saistītie uzdevumi viņiem sagādā grūtības. Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova uzskata, ka tas viss liecina par vienu un to pašu parādību – mūsdienu bērni negrib domāt, viņiem nav attīstīta loģika. Viņasprāt, tagadējie bērni, „pateicoties” dažādām modernām ierīcēm, vadās nevis pēc loģikas, bet gan intuīcijas. Parasti bērni, kuri labi zina matemātiku, tātad – prot domāt, gūst labus rezultātus arī citos priekšmetos.

Latviešu valodu Daugavpilī sliktāk nokārtoja skolās, kur tiek īstenota mazākumtautību izglītības programma. Šo skolu audzēkņiem grūtības sagādā eksāmena rakstiskā daļa – ar latviešu sarunvalodu viņi tiek galā labāk, nekā ar gramatiku.

Savukārt devītajās klasēs latviešu valodas eksāmena rezultāti, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, uzlabojušies gandrīz par 5%, turklāt tie ir augstāki par vidējo radītāju Latvijā. Pamatizglītības sertifikātu Daugavpilī saņēma 555 skolēni.

Pilnu rakstu lasiet 10. jūlija numurā.