„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.7 °C
neliels lietus

Traģēdija, kuru nav iespējams aizmirst

Foto: Jeļena Čursina

Ik gadu 4. jūlijā Latvijā tiek godināta holokausta upuru piemiņa. Daugavpilī tradicionāli sēru mītiņš notiek vietā, kur masveidā tika nošauti ebreji.

Daugavpili šī nelaime skāra tikpat stipri, kā daudzas vietas visā Eiropā. Līdz Otrajam pasaules karam Daugavpilī ebreji bija ceturtā daļa no visiem iedzīvotājiem, bet īsā laikā fašisti iznīcināja aptuveni 90% vietējo ebreju.

Piemiņas mītiņā tika uzsvērts, cik šādi pasākumi ir svarīgi, jo īpaši mūsdienās, kad dažus vēstures notikumus cenšas „aizmirst”. „Mēs atcerēsimies to, kas šajā vietā notika pirms daudziem gadiem,  vedīsim šurp savus bērnus un mazbērnus,” teica Daugavpils ebreju kopienas priekšsēdētājs Honons Šperlings, „tikai tā šo piemiņu iespējams saglabāt uz visiem laikiem.” Un tieši piemiņa var apturēt tos, kuri atbalsta nacionālistiskas idejas.

Tradicionāli pie Mežciema memoriāla pulcējas nacionālo biedrību pārstāvji, lai godinātu tūkstošiem  nogalināto pilsētas iedzīvotāju piemiņu. Otrā pasaules kara traģiskie notikumi daudznacionālajā pilsētā skāra visus. To uzsvēra arī Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs, noliekot ziedus piemiņas vietā. Viņš atzīmēja, ka ikvienas tautas vēsturē ir smagas lappuses, tāpēc tiem, kuri dzīvo tagad, jādomā par to, kā nepieļaut tamlīdzīgas šausmas. Viņaprāt, šāda piemiņas diena kā 4. jūlijs ir viens no veidiem, kā novērst traģēdijas.

Honons Šperlings un Samuils Gleizerovs skaita lūgšanu mirušo piemiņai

Godinot ebreju tautas genocīda upuru piemiņu, Daugavpils iedzīvotāji nolika ziedus pie katra memoriāla akmens, kuros iegravēts bojāgājušo ebreju skaits visās Eiropas valstīs. Aptuveni aprēķini liecina, ka Eiropā kopumā tika iznīcināti 6 miljoni ebreju.