„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Skolotāja profesija pamazām kļūst par deficītu RU

pixabay.com

Latvijas jaunieši aizvien mazāk interesējas par skolotāja profesijas apgūšanu. Pedagogu deficītu, kurš rodas dažādu iemeslu dēļ, izjūt skolas visā valstī.

Pensijā vai dekrētā

Gandrīz visu vasaru skolu direktori veltī skolotāju meklēšanai, lai aizpildītu brīvās vakances. Visbiežāk skolotāja vieta atbrīvojas „labu” iemeslu dēļ – došanās pensijā vai bērna kopšanas atvaļinājumā. Daudz retāk skolotāji pāriet labāk apmaksātā darbā.

Dažās Daugavpils skolās skolotāju vakanču skaits pieaudzis, jo palielinājies skolēnu skaits, piemēram, kā 13. vidusskolā. Sakarā ar jaunas izglītības programmas ieviešanu, beidzamajos 4-5 gados skolēnu skaits audzis aptuveni par 200 cilvēkiem. Trīs pedagogi devušies pelnītā atpūtā. Kā teica skolas direktore Andžela Skutele, katrai vakancei iesūta līdz 9 CV, galvenokārt tie ir kandidāti ar maģistra grādu, daudzi studē doktorantūrā, - tas ir apsveicami, jo paaugstina pedagoga „kvalitāti”. „Šogad vēl nav problēmas, bet pēc kādiem pieciem gadiem skolotāju deficīts kļūs aktuālāks,” saka A. Skutele. Pēc viņas teiktā, vērojama tendence, ka skolotāji atgriežas profesijā. Daži pedagogi, kuri ir mainījuši profesiju, strādājuši ārzemēs, saprot, ka darbs skolā ir stabilāks.

Uz vakancēm uz gana daudz pretendentu, tāpēc direktoriem ir, no kā izvēlēties. Katram skolas vadītājam ir savas prioritātes – kāds izvēlas pieredzējušākos, kāds dod iespēju jaunajiem. Kā atzīmēja 3. vidusskolas direktors Vitālijs Azarevičs, jaunajiem pedagogiem vienmēr jābūt priekšrokai, jo bez viņiem skolai nebūs nākotnes. Turklāt direktors vērtē arī skolotāju dalību dažādos projektos, panākumus olimpiādēs utt.

Pilsētas skolu vadība ir vienisprātis, ka pagaidām skolotāji ir. „Taču, neskatoties uz to, problēma pamazām kļūst aktuālāka - skolotāju skaits samazinās, jo īpaši tas sakāms par labiem pedagogiem,” piebilst V. Azarevičs.

Daugavpils 15. vidusskolas direktors Anatolijs Gržibovskis stāsta, ka viņa vadītajā skolā „kadru kustība” nav īpaši aktīva. Šogad skolai vajadzīgs latviešu valodas skolotājs, jo iepriekšējais speciālists ir devies pensijā. Viens no četriem pretendentiem atsūtīja pieteikumu pat no Īrijas.

Pilnu rakstu lasiet 10. jūlija numurā.