„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Kā pasargāt savus četrkājainos mīluļus no ērcēm

pixabay.com

Vasaras saulgrieži ir tie svētki, ko cenšamies pavadīt dabā, prom no pilsētas nemiera, un pat, ja nedodamies ārā no pilsētas, cenšamies neaizmirst par Jāņu zālēm un vainagiem. Bieži vien līdzi ņemam arī savus mājas mīluļus. Tomēr, pēc brīvā dabā un zaļumos pavadītiem svētkiem, ir jāveic drošības pasākumi – jāpārbauda gan sevi, gan savi četrkājainie draugi, vai nav piesūkusies ērce, jo ērču pārnēsātās slimības ir bīstamas ne vien mums pašiem, bet arī suņiem. Padomus, kā pasargāt savus mīluļus no ērcēm un ko darīt, ja tomēr no ērcēm nav izdevies izvairīties, sniedz farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Ērces bīstamas arī dzīvniekiem

Diemžēl ērču pārnēsātās slimības ir bīstamas ne tikai cilvēkiem, bet arī dzīvniekiem. Sunim ir risks saslimt ar Laima slimību (boreliozi), babeziozi (piroplazmozi), suņu ērlihiozi un anaplazmozi. Visām šīm kaitēm ir līdzīgi, bet ne vienādi simptomi: paaugstināta temperatūra, vājums, miegainība, apetītes zudums, ķermeņa masas samazināšanās, depresija, kas katrā gadījumā izpaužas nedaudz citādi. Piemēram, suņu ērlihiozi saimnieks var pat nepamanīt, tomēr laika gaitā tā spēj atstāt nopietnas un smagas sekas suņa veselībā. Diagnozi var noteikt tikai un vienīgi veterinārārsts, izdarot izmeklējumus un veicot analīzes.

Pārbaudi gan sevi, gan suni

Pēc atgriešanās no svinībām zaļumos vai pastaigas pa mežu vai pļavu ir jāpārbauda ne tikai sevi, bet arī suni. Ja ērce paspējusi ierāpties vai uzkrist suņa kažokam (ērces mitinās arī kokos un krūmos), tā jāizvelk ārā. Tā kā suns, visticamāk, būs izmantojis iespēju pavārtīties, pastāv ļoti liela iespējamība, ka ērces viņam būs, turklāt vairākas.

Ērces izvilkšanas metodes ir tādas pašas kā cilvēkiem. Ja suņa apmatojums ir garš un biezs, pirms procedūras tas ļoti uzmanīgi jāapgriež, lai ērti tiktu nejaukajai radībai klāt un varētu to satvert. Tālākais atkarīgs no iemaņām un pieejamajiem materiāliem. Aptiekās un veikalos var iegādāties speciāli ērces izņemšanai paredzētu cilpu vai izmantot pinceti. Svarīgi izvilkt no ādas arī kukaiņa galvu. Tagad popularitāti iemantojusi īpaša ērču izņemšanas ierīce no plastmasas – tāds kā kaplītis, kuru pabīda zem ērces, iekļaujot kā spīlēs, bet pēc tam, lēni pagriežot, ērce tiek satverta un izrauta ārā. Lielākais pluss – pēc izraušanas ērce tā arī paliek spīlēs. Dzirdēts, ka cilvēki, pirms izvelk ērci, tai uzliek sviestu vai uzlej eļļu, lai kukainis vieglāk iznāktu ārā. Tā ir aplama rīcība, jo ērcei no sviesta vai eļļas kļūst nelabi, un viņa sāk vemt, izvemjot sevī esošās baktērijas tieši upura ādā. Ja var, pirms ērces izvilkšanas uz tās jāpatur vates pikucis, kas samitrināts spirtā vai degvīnā.

Kā pasargāt suni no ērcēm?

Vislabākā aizsardzība tavam mīlulim no ērču pārnēsātajām slimībām ir pēc iespējas samazināt ērces piesūkšanās iespējas. Lai to izdarītu, var lietot kaklasiksnu, kas paredzēta ērču un blusu iznīcināšanai un invāzijas profilaksei. Šim nolūkam tiek ražoti arī speciāli pilieni, kas iedarbojas līdzīgi kā kaklasiksna. Tomēr, lai piemeklētu vislabāko pretērču līdzekli tieši tavam sunim, konsultējies ar veterinārārstu vai veterinārās aptiekas speciālistu. Tāpat jāpievērš uzmanība, vai pretērču līdzeklim nav beidzies derīguma termiņš. Sargi sevis un savu mīluli!