„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.7 °C
apmācies

Mazās skolas iespēju maksimums RU

Dricānu vidusskolas direktore Skaidrīte Strode // Foto: Aleksandrs Rube

Četrdesmit minūtes ceļā no Kārsavas – tāds ir Dricānu vidusskolas direktores Skaidrītes Strodes ikdienas maršruts. Līdzīgu ceļu veic skolotāji un skolēni, kuri brauc uz skolu no Audriņiem, Bērzpils, Gaigalavas un citām, vēl attālākām vietām. Lai gan kopējais skolas „iemītnieku” skaits nav liels, šeit visi ir aktīvi un darbīgi.

Optimizācijas tēmēklī

Šogad Dricānu vidusskolai aprit 65 gadi. Ciems atrodas 20 kilometrus no Rēzeknes, skola šeit uzbūvēta vecās muižas vietā, no kuras kopš Otrā pasaules kara laikiem nekas nav palicis pāri. Pirms pieciem gadiem te uzcēla plašu sporta zāli, bet pirms diviem gadiem gandrīz pilnībā tika izremontēta visa ēka. Lai gan dažviet skolā vēl redzams vecais apmetums un plaisas, ēka atstāj patīkamu, taču nedaudz sirreālistisku iespaidu, jo reti kura lauku un pat pilsētas skola var lepoties ar šādiem mācību apstākļiem.

Skaidrīte Strode uzsver, ka tas viss ir Rēzeknes novada domes nopelns. Tā ir efektīvi ieguldījusi līdzekļus četrās skolās – Dricānos, Nautrēnos, Maltā un Kaunatā. Šāds nauda sadalījums nav nejaušs – tas saskan ar pašvaldības iekšējās reorganizācijas plāniem, kurā paredzēts saglabāt četrus „novada centrus”. Taču šī ideja ne visai iederas Izglītības un zinātnes ministrijas aprēķinos, jo, saskaņā ar tiem, pēc optimizācijas novadā jāpaliek tikai Maltas vidusskolai. Taču, neskatoties uz to, S. Strode ir pārliecināta, ka viņas vadītajai izglītības iestādei tuvākajos gados nekas nedraud.

Lielā sporta zāle (priekšplānā) un skolas galvenā ēka

Direktore uzskata, ka daudziem „augšā” veiktiem aprēķiniem ir ļoti maz kopīga ar lauku skolu realitāti. Kā piemēru viņa min iespējamo Viļānu vidusskolas slēgšanu - no turienes bērniem būs jābrauc mācīties Varakļāniem. Ministrijā uzskata, ka arī Dricānu ciemā iespējams tāds pats scenārijs. Taču skolā ir pārliecināti, ka šādā gadījumā vecāki ar bērniem nolems pārcelties uz Rēzekni vai izmantos skolu kopmītņu pakalpojumus. Otrs variants – atteikšanās no vidējās izglītības par labu profesionālajai vai darbs laukos, ģimenes saimniecībā. Autobusa biļete uz Rēzekni pašlaik maksā 1,37 eiro, t.i., turp un atpakaļ – 2,74 eiro, plus vēl ēdiens. Ne jau visi vecāki var atļauties tērēt bērnam 4-5 eiro dienā.

Tradīcijas, stipendijas un kadru jautājums

Dricānu skolai nav speciāla profila. Taču beidzamajos gados tai ir izveidojušies labi kontakti ar daudzām augstskolām, uzņēmumiem un labdarības fondiem. Sadarbībā ar Latvijas Uzņēmējdarbības un menedžmenta akadēmiju skolā izveidota „Komerczinības vidusskolā” (triju gadu maksas programma „Esi līderis”). Skolā ir individuālās komercdarbības speciālists, kurš pārstāv Skolēnu mācību uzņēmumu programmu Latvijā. No 2011. gada izglītības iestāde piedalās starptautiskā projektā „Ekoskola” un veltī īpašu uzmanību ekoloģijas un vides aizsardzības jautājumiem.

Pilnu rakstu lasiet 13. jūlija numurā.

Komentāri

21.07.2018 23:27
LIENE K
Vèlu ilgu mùźu sai skolai!!!
19.07.2018 15:57
Irena
Kāpēc skolai nav speciāla profila? Bija jādara viss iespējamais,lai būtu.
19.07.2018 08:42
Bumba
Tā bumba tāda ieplīsusi.
19.07.2018 08:40
:)
Cik jauki!