„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Krustpils pilī veiks vērienīgu renovāciju

Krustpils pili no visām pusēm jau ieskauj sastatnes // Foto: Aleksandrs Rube

Jēkabpils dome sadarbībā ar Kokneses un Ogres pašvaldību plāno tuvākajā laikā īstenot projektu „Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā”. Tā ietvaros Jēkabpilī tiks renovēts svarīgākais tūrisma objekts – Krustpils pils.

Projekta kopējās izmaksas ir 2,3 miljoni eiro, aptuveni puse šīs summas ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums. Valsts budžeta dotācija ir 44 117 eiro, atlikušo summu Jēkabpils segs no saviem līdzekļiem. Šis projekts jāpabeidz līdz 2020. gadam. Atbildīgā par darbu veikšanu ir piegādātāju apvienība „Būvuzņēmums Restaurators un Erbauer Group”.

Renovācija paredz galvenā korpusa iekštelpu un fasādes remontu (izņemot lielo torni). Tiks atjaunota un nokrāsota būves fasāde, kā arī griesti, sienas, grīdas un kāpnes pils iekštelpās. Ierīkos jaunu ventilācijas sistēmu, elektroinstalāciju, kanalizāciju un  ūdensvadu. Pirmajā stāvā plānots atjaunot sienu zīmējumus un izveidot pastāvīgu pilsētas vēstures ekspozīciju. Savukārt otrajā stāvā pēc remonta varēs rīkot lielus pasākumus. Pēc vecajiem vēsturiskajiem dokumentiem tiks pārbūvēts dārzs un pagalmā atjaunota strūklaka.

Krustpils pils pirmo reizi hronikās minēta 1237. gadā – šī vēsturiskā būve ir viena no visvecākajām un pilīm Latvijas teritorijā, kura ir vislabāk saglabājusies. XVI gadsimta vidū Krustpils pils nonāca Polijas karaļa Stefana Batorija īpašumā un kļuva par muižas centru. Polijas karalis 1585. gadā Krustpils pili uzdāvināja baronam Nikolausam fon Korfam. Baroni fon Korfi Krustpils pilī saimniekoja vairāk kā 300 gadus. Pēc pirmā Pasaules kara Krustpils pilī mitinājās Latgales artilērijas pulks. Padomju laikos pili un muižas ēkas nodeva PSRS 16. tāllidojuma pulkam.

Kopš 1996. gada Krustpils pilī atrodas Jēkabpils Vēstures muzejs, pārņemot pils apsaimniekošanas un atjaunošanas darbus.