„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
neliels lietus

Līksna atkal kļuva par latgaliešu mūzikas Meku

Dinija Jemeļjanova

14. līdz 15. jūlijā Daugavpils novada Līksnas pagastā norisinājās latgaliešu mūzikas festivāls „Muzykys Skrytuļs”. Uz divām skatuvēm šeit pirmajā festivāla dienā uzstājās vietējie mūziķi un viesi, bet svētdien festivāls tradicionāli noslēdzās Līksnas katoļu baznīcā.

Festivāla atklāšana un dienas koncerts norisinājās laukumā pie Līksnas kultūras centra, bet lielo skatuvi vakarā pirmā ieskandināja postfolkloras grupa „Rikši”, kas iepazīstināja ar saviem jaunajiem skaņdarbiem. Tos grupa drīzumā plāno izdot trešajā albumā. „Ir lieliski, ja varam dziedāt ne tikai vecās, labās dziesmas, bet arī ko jaunu,” skaidro grupas vokālists un akardeonists Ēriks Zeps, norādot, ka ideja prezentēt savas jaunās dziesmas radās jau pēc iepriekšējā festivāla. Arī pārējie grupas locekļi viņam piekrīt, ka „Muzykys Skrytuļs” ir viens no retajiem pasākumiem, kur var apzināt jaunākās latgaliešu mūzikas tendences.

Kā pirms pasākuma uzsvēta organizatore Sanita Pinupe – festivāls kļūst aizvien atpazīstamāks ne tikai reģionālajā, bet visas Latvijas mērogā. Piemēram, nakts programma jeb Latgaliešu disko uz šejieni atvedināja vidzemnieku grupiņu – vecpuišu ballītes svinētājus. „Šis pasākums atrada mūs, sapratām, ka šurp ir jābrauc. Mums teica, ka Līksna ir viens no latgaliskākajiem ciemiem,” stāsta Emīls.

Visgarāko ceļu uz Līksnu mēroja Ivars Štubis, viņš ir Austrālijas latvietis trešajā paaudzē. Mūziķis pastāstīja, ka festivālā piedalās jau otro reizi. „Latvijā gan esmu tikai trešo reizi,” stāsta mūziķis, kas ikdienā rīko pasākumu Melburnas latviešu veco ļaužu mītnei. Par festivālu viņš uzzināja pirms pieciem gadiem, kad Austrālijā viesojās grupa „Dabasu Durovys”. Latgaliski viņš gan nerunā, bet latviešu valodu apguvis, pateicoties vecvecākiem, viņa mātes un tēva vecāki uz Austrāliju emigrēja pēc Otrā pasaules kara. „Latgalē man joprojām ir pāris radi no mammas puses, viņi dzīvo netālu no Daugavpils,” stāsta Ivars. Latvija viņam iepatikusies, vienīgi šeit nokaitinājuši ceļa remonti. „Šodien no rīta uz Līksnu braucu no Liepājas. Ceļā sešas ar pusi stundas -- tas ir izaicinājums,” atzīst mūziķis.

Festivāla tapšanā piedalījās un tā norisi pārraudzīja apmēram 70 organizatori un brīvprātīgie. Pirms doties uz festivālu, 14. jūlijā apmeklētāji tikai aicināti paviesoties Skrindu dzimtas muzejā, kur linogriezuma tehnikā varēja apdrukāt līdzi paņemtu T-kreklu uz mākslinieka Jāņa Svenča grafikas iespieddarbu spiedes ar mākslinieka zīmēto darbu fragmentiem.