„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Porcelāna trauki – gabaliņš no pieskāriena

Sintija Logina // Foto: Dinija Jemeļjanova

Tradicionāli vai laikmetīgi, keramikas izstrādājumi ir Latgales simbols. Melnus, brūnus un raibus traukus no sarkanā māla ierasts redzēt teju katrā tirdziņā. Vietu starp tiem iecerējusi meklēt keramiķe Sintija Logina no Preiļiem, kas plāno piedāvāt ko pretēju ierastajam – baltus un smalkus porcelāna traukus.

„Piece of Touch” jeb gabaliņš no pieskāriena, šādi Sintija nodēvējusi savus traukus un vēl topošo darbnīcu. Turklāt vārdi veido abreviatūru - POT, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē – podiņš, atzīst 25 gadus vecā keramiķe, piebilstot, ka porcelāns vienlaikus ir gan trausls, gan izturīgs. Molekulas porcelāna traukos atrodas ciešāk cita citai klāt nekā melnā vai sarkanā māla traukos, jo porcelāna trauki tiek apdedzināti augstākā temperatūrā. Jaunietei pašai gan vairāk patīk cita porcelāna īpašība – tas, ka porcelāna trauku var izveidot tik plānu, ka caur to spīd gaisma. Lai iegūtu šādu smalku izstrādājumu, porcelāna masa jāizlīdzina ar mazu rullīti. Grūtākais gan ir šādu trauku pēc tam apstrādāt, jo porcelāns pirms apdedzināšanas var sabirt rokās vienas liekas kustības dēļ. Vēl Sintija iecienījusi eksperimentēt, ieveidojot uz traukiem dažādu pļavas velšu siluetus.

Porcelāna masa tiek lieta ģipša formās, kas uzsūc mitrumu

Visas šīs tehnikas jaunā keramiķe apguvusi Latvijas Mākslas akadēmijā. „Rokdarbi man patīk kopš bērnības,” atzīmē diplomētā keramiķe, „vienkārši izmantoju dažādas iespējas un sekoju savām izjūtām.”

Nupat kā Sintija atgriezusies no Polijas, kur gadu pavadījusi Erasmus+ programmas ietvaros. „Pirmos studiju gadus gandrīz katru nedēļas nogali braucu mājās,” nespēju atradināties no mājām viņa iztulkojusi kā zīmi, ka šeit būs jāatgriežas. Lai pabeigtu maģistra programmas studijas, atlicis gads. Tagad Sintija gaida „LEADER” konkursa rezultātus, un, ja viņas iesniegtais projekts tiks apstiprināts, jauniete plāno ņemt akadēmisko gadu un porcelāna trauku meistarošanai pievērsties pilnīgāk.

Neapdedzināts porcelāns ir daudz trauslāks nekā neapdedzināts māla trauks

Sintija novērojusi, ka pēdējā laikā keramikas, tai skaitā porcelāna trauku, darbnīcu, kļūst aizvien vairāk ne tikai Latgalē. Augstskolā uzzinājusi, ka pēdējo divu gadu laikā Latvijas Mākslas akadēmijas studentes un absolventes izveidojušas vēl septiņas porcelāna darbnīcas, gandrīz visas no tām - Rīgā. Par to, vai ar keramikas izstrādājumu gatavošanu izdevīgāk nodarboties nevis Latgalē, bet galvaspilsētā, Sintija nesteidzas spriest. „Tur ir liekāks pieprasījums, bet grūtāk izcelties,” atzīmē keramiķe.

Pilnu rakstu lasiet 13. jūlija numurā.