„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+8.4 °C
apmācies

Ruģeļu dambja prezentācija – „par” un „pret”

Aleksandrs Rube

10. jūlijā Daugavpils domes konferenču zālē notika projekta „Aizsargdambja būvniecība Daugavas upes labajā krastā, Nometņu ielas rajonā, Daugavpilī, 1. kārta” prezentācija. Atšķirībā no daudzām citām tamlīdzīgām sapulcēm, šī tikšanās izraisīja visai lielu pilsētnieku interesi, - uz to ieradās aptuveni 25 piekrastes zonas iedzīvotāji.

Prezentāciju vadīja atbildīgā uzņēmuma SIA „Geo Consultants” inženieris Einārs Pundurs, kurš atbildēja uz daudziem sarežģītiem jautājumiem. Dambja projektā paredzēts 3,4 kilometrus garš dolomīta uzbērums, tā platums augstākajā punktā – 4,5 metri. Tas tiks izbūvēts no Ruģeļu ūdenskrātuves līdz Daugavas pietekai Meļņičkas upītei, kur plānots ierīkot sūkņu staciju. Dambja augšējā daļā tiks ierīkots grunts celiņš gājējiem un riteņbraucējiem, bet lejasdaļā – lietus ūdens novadīšanas sistēma. Zemes nogāze atradīsies vismaz 4 metru attālumā no privātīpašuma robežām.

Dambja būvniecības galvenais iemesls – periodiskie Daugavas palu ūdeņi, kuri apdraud aptuveni 4000 pilsētas iedzīvotāju drošību un īpašumu. Turklāt papildus draudus pašlaik rada hidroelektrostaciju (HES) būvniecība Vitebskā un Polockā. Pēc tam līdzīgi projekti varētu tikt realizēti Verhņedvinskā un Bešenkovičos. Tas viss rada paaugstinātu applūšanas risku gan HES būvniecības dēļ, gan arī tad, ja strauji tiks atvērtas to slūžas. Šajā gadījumā spēcīga ūdens straume sasniegs Daugavpili 30 minūtēs. Taču šie argumenti pilsētniekiem nešķita gana pārliecinoši.

SIA „Geo Consultants” inženieris Einārs Pundurs

Visaktīvāk sapulcē runāja Jāņogu, Aroniju un Strautu ielas iedzīvotāji. Pirmām kārtām, viņus interesēja jautājumi, kas saistīti ar dambja augstumu, piebraucamajiem ceļiem (tostarp esošajiem, kuri nav norādīti kadastrā) un iespējām kājām uzkāpt dambī. Daļa klātesošo kritizēja visu projektu. Viņuprāt, plūdu iespējamība ir minimāla, un viņi nevēlas, ka izzūd skaistais skats uz upi, par kuru maksājuši, iegādājoties nekustamo īpašumu upes labajā krastā. Viņi piedāvā dambja vietā masveidā noslēgt apdrošināšanas līgumus. Interesanti, ka viņiem oponēja citi daugavpilieši, kuri norādīja uz nepārdomāto apbūvi, kopš tika pārtraukta Daugavpils HES celtniecība, kā arī neviendabīgo Daugavas krastu. Dažas saimniecības tiešām atrodas ārpus riska zonas, taču arī citas ūdens pienāk klāt regulāri.

SIA „Geo Consultants” pārstāvji apsolīja ņemt vērā visas pilsētnieku piezīmes. Taču viņi atzīmēja, ka jaunais dambis tiek plānots 100 gadiem uz priekšu, un paredzēt visus vides izmaiņu faktorus nav iespējams.