„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Aktualizē Daugavas ekonomiskā potenciāla iespējas

visitdaugavpils.lv

Lai apzinātu un attīstītu Daugavas ekonomisko potenciālu, septiņas privātās un publiskās partnerības vietējās rīcības grupas un biedrība „Zied zeme” uzsāk sadarbības projektu „DaugavAbasMalas”. No 23. jūlija līdz 5. augustam norisināsies pirmā aktivitāte – 15 cilvēku komanda dosies ūdenstūrisma maršruta izpētes ekskursijā no Piedrujas līdz Mangaļsalai.

Ceļā paredzēts atzīmēt apstāšanās vietas, kā arī tūrisma objektus, kas atrodas viena kilometra attālumā no Daugavas krasta. Ekskursiju koordinē biedrība „Ūdensmalu attīstībai”, ceļā dosies hidrotehniķis, fotovideogrāfs, laivošanas treneris, citi pieredzējuši plostnieki un brīvprātīgie. Biedrības pārstāve Sanda Biseniece uzsver, ka paredzēts kartēt arī drošas Daugavas HES apiešanas vietas, kas līdz šim Latvijā nav darīts. „Mērķis ir paskatīties uz Daugavu no laivotāja skatupunkta, atzīmēt vietas, kur ūdenstūristam būtu visvieglāk un ērtāk piestāt, lai vēlāk pašvaldības varētu šīs vietas labiekārtot,” skaidro S. Biseniece. Rezultātā sadarbībā ar „Jāņasētu” taps interaktīva karte. Taps arī unikāla Daugavas ūdensceļa zīme, kā arī pētījums par normatīvajiem aktiem, kas regulē ūdensmalu labiekārtošanu, un hidrotehniķa atzinumi par pašvaldību norādītajām ūdenstūrisma pieturvietām un to marķēšanu. Tā kā ekskursijā līdzi dosies arī laivošanas treneris, tiks vērtēts arī tas, vai Daugavā varētu rīkot sacensības šajā sporta veidā.

Līdzīga izpēte par citām Latvijas upēm - Gauju, Lielupi - jau veikta, taču Daugava šķērso Latviju, veidojot 352 kilometru garu ūdensceļu, upes baseins savieno 22 pašvaldības Latvijā. „DaugavAbasMalas” projekta otrajā daļā rudenī plānots uzsākt pasākumu ciklu šajās pašvaldībās, lai veicinātu to sadarbību. Astoņās konferencēs plānots diskutēt par tūrisma attīstītību, mazo un vidējo uzņēmēju atbalstīšanu. Piedalīties tajā aicinās pašvaldību amatpersonas, tūrisma uzņēmējus, amatniekus, pētniekus, politikas plānotājus, jauniešus un citas aktīvās iedzīvotāju grupas, „Jāapvieno spēki, lai apzinātu īsto Daugavas potenciālu,” atzīmē S. Bisenice.