„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Somukoktā atjaunots krucifikss

Inese Minova

Vietējo iniciatīvas rezultātā Kalupes pagasta Somukokta sādžā šovasar atjaunots krucifikss. 30. jūnijā sādžas iemītnieki kopā ar Kalupes katoļu draudzes prāvestu Antonu Aglonieti pulcējās, lai to iesvētītu.

Iepriekšējais krucifikss bija sācis pūt, tāpēc vietējie vienojās to kopā atjaunot, pastāstīja sādžas iedzīvotājs un Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Aivars Rasčeviskis. Par materiāliem gādājuši paši, arī atjaunošanas darbus veikuši vietējie meistari. Precīzs iepriekšējā krucifiksa uzstādīšanas gads nav zināms, bet vecākā gada gājuma sādžas iemītnieki atceras, ka tas te atradies jau viņu bērnībā. Daži to joprojām izmanto kā satikšanās vietu. Krucifikss atrodas četru kilometru attālumā no Kalupes ciema.

Aktīvi atjaunot krucifiksus Latgalē sāka pagājušā gadsimta beigās, daudzus tomēr nav izdevies glābt. Daugavpils novadā izveidots Krucifiksu ceļš, Vaboles pagastā fiksējot 31 krucifiksu.