„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Veikalos vairs nebūs bezmaksas plastmasas maisiņu

17. jūlijā Ministru kabineta sēdē apstiprināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas grozījumi Iepakojuma likumā. Tie paredz, ka no 2019. gada 1. janvāra tirdzniecības vietās plastmasas iepirkumu maisiņi patērētājiem vairs netiks izsniegti bez maksas, izņemot ļoti vieglās plastmasas maisiņus. Likuma grozījumi izstrādāti, lai ierobežotu plastmasas vienreizlietojamo maisiņu izmantošanu tirdzniecības vietās, to paredz arī Eiropas direktīvas.

Likumprojekts ir attiecināms uz visu veidu plastmasas iepirkumu maisiņiem neatkarīgi no to materiāla biezuma. Izņēmums ir attiecināms tikai uz ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņiem, kurus izmanto higiēnas nolūkos vaļējas pārtikas iepakošanai.

Paredzēts, ka tirdzniecības vietās tirgotāji aizstās vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus, kas nav izgatavoti no bioloģiski noārdāmas plastmasas, ar iepakojumu no cita veida izejmateriāliem.

Ministrs Kaspars Gerhards uzsver, ka bezmaksas plastmasas maisiņu aizliegums samazinās videi nedraudzīgā materiāla nonākšanu atkritumu poligonos un apkārtējā vidē, savukārt tirgotājiem tā būšot motivācija veidot videi draudzīgu pieeju darba procesos un īstenot arvien zaļāku darbības politiku. Tāpat ministrs norāda, ka daļa tirgotāju jau plastmasas maisiņus neizsniedz bez maksas, nodrošinot alternatīvus risinājumus – papīra, auduma maisiņus, kartona kastes u.tml.