„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.9 °C
apmācies

Neiesaka peldēties Šūņu ezerā

daugavpils.lv

Šūņu ezera oficiālajā peldvietā konstatēts paaugstināts mikrobioloģiskais piesārņojums (paaugstināts koliformo baktēriju daudzums), līdz ar to peldēšanās šajā ezerā līdz nākošo analīžu veikšanai nav ieteicama. Kopumā tika pārbaudītas 12 peldvietas pilsētas teritorijā, visās peldvietās, izņemot Šūņu ezeru, ūdens kvalitāte atbilst normatīvo aktu prasībām un tajās droši var peldēties. Nākošās plānveida mikrobioloģiskās analīzes peldvietās tiks veiktas 6. un 7. augustā.

Veselības inspekcija uzsver, ka noteikti nedrīkst peldēties, ja ūdenstilpē savairojušās zilaļģes. To var konstatēt pēc ūdens saduļķošanās, netīri zilganzaļās krāsas (plēves uz ūdens, saskalojumi u.c. pazīmes). Iedzīvotāji aicināti ziņot inspekcijai par šādiem gadījumiem, attiecīgā informācija arī par neoficiālajām peldvietām tiks atspoguļota inspekcijas tīmekļa vietnē http://www.vi.gov.lv.     

Inspekcija atgādina, ka zilaļģes ir dabiski mikroskopiski ūdens organismi, kuru masveida savairošanās rada problēmas, jo daļa arī pie mums sastopamo zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas. Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas, acu u.c. gļotādu kairinājumu, bet mājlopi, kas tiek dzirdināti ar šādu ūdeni, var akūti saindēties un pat aiziet bojā. Tāpat netiek izslēgta toksīnu uzkrāšanās zivīs, līdz ar to ūdeņos, kur notikusi masveida zilaļģu savairošanās, neiesaka makšķerēt un noķertās zivis izmantot uzturā. Zilaļģu „ziedēšanu” dažādās Latvijas ūdenstilpēs novēro katru gadu. Diemžēl sakarā ar klimata pārmaiņām sagaidāms, ka nākotnē šīs problēmas tikai pastiprināsies. Aļģu masveida attīstību veicina silts un mierīgs bezvēja laiks, ūdens temperatūra virs 16°C un pietiekams daudzums barības vielu, galvenokārt, slāpekļa un fosfora savienojumi, bet zilaļģes tām nepieciešamo slāpekli var fiksēt arī no gaisa.  Līdz ko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, zilaļģu „ziedēšana” mazinās. Atkarībā no laika apstākļiem mainās gan „ziedēšanas” intensitāte, gan ilgums.