„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Sieru satikšanās Rēzeknē

www.sieraklubs.lv

4. augustā Rēzeknē notiks Siera svētki, ko sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Rēzeknes pašvaldības aģentūru „Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” rīko biedrība „Siera klubs”. Tā būs iespēja vienkopus nogaršot un iegādāties apmēram 70 sieru šķirnes un veidus.

„Latvijas novadu Siera diena” ir biedrības „Siera klubs” gada ievērojamākais pasākums, kas dažādos novados notiek jau sešpadsmito reizi.

Svētku programma būs plaša un daudzpusīga. Varēs baudīt „Latgolys golds” vadītāja Andra Mejera vārīto seno latgaļu zupu ar kāļiem, bebra gaļu un Smiltenes sieriem. Populārais pavārs daugavpilietis Haralds Saušs ceps un grilēs sieru.

„Latvijas govju parādē” piedalīsies profesionālo mācību iestāžu jauniešu radošo darbu konkursa rezultātā tapušās visdažādākās gotiņas.

Pirmo reizi Latvijā sevi lepni pieteiks sieru karvings jeb sieru dekoratīvā griešana.

Ar bagātīgām siera platēm, kurās „ziedēs” Jaunpils, Kazdangas, Smiltenes un Straupes sieru „rozes”, pārsteigs pavāre Ilva Liepniece.

Tradicionāls siera svētku pasākums būs sacensības „Rēzeknes stiprinieks” un „Rēzeknes stipriniece”, kurās vīrieši un sievietes mērosies spēkiem, izstieptās rokās ceļot 22 un 15 kg smagus siera rituļus. Šogad Rēzeknē pirmais stiprinieks, kurš rituli spēs pacelt vairāk nekā 100 reizes, to saņems balvā. Bērni varēs mēroties spēkiem sacensībās „Rēzeknes stiprinieciņš”, ceļot ķimeņu sieru un sacenšoties par balvām.

Notiks arī citas atraktīvas un jautras sacensības, piemēram, „Aklās vistiņas ar sieru un biezpienu.” Savukārt svētku koncertā muzicēs brāļi Auzāni.

Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova atzīst, ka šajā  

pasākumā var pateikt paldies gan zemniekiem – piena gādātājiem, gan piena pārstrādes uzņēmumiem, jo saražotā siera daudzums arvien pieaug, gan siera patērētājiem. „Latvijā ir daudz produktu, bet ne visiem ir svētki. Sieram ir! Tas nozīmē, ka siers ir ne tikai garšīgs un veselīgs, bet arī svarīgs Latvijai kā turības vairotājs, kā mūsu zemes vārda popularizētājs tālu aiz tās robežām. Tiekamies Rēzeknē!” aicina V. Davidanova.