„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Pēta, vai Latvijā var lietderīgi audzēt soju

freeimages.com

Inovatīvi risinājumi tiek meklēti arī lauksaimniecības, mežsaimniecības un zvejniecības nozarēs. Tam Eiropas Savienība atvēlējusi vairākus miljonus, tāpēc Latvijas pētnieki šobrīd strādā pie jauniem risinājumiem, kas varētu sekmēt šo nozaru attīstību. Pirmais projekta posms jau noslēdzies, bet nupat atklātā arī otrā kārtā, kurā zinātnieki meklēs vēl citas inovācijas. 

Vairāki Latvijas zinātnieki šobrīd inovatīvus risinājumus lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā meklē projekta ''Eiropas inovāciju partnerība'' ietvaros. Tajā zinātnieki strādā pie jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādes. Pēdējam posmam, kurā zinātnieki varēs strādāt, atvēlēti vairāk nekā 3,5 miljoni eiro.

"Eiropā nereti zinātniekiem pētīšanas objekti nesaskan pārāk labi ar tām vajadzībām, kas ir lauksaimniekiem. Un tādēļ Eiropas komisija izveidoja šo pasākumu, kurā lauksaimnieki ir tie, kas pasaka, nodefinē savu problēmu un pasūta ar šī projekta starpniecību pētniekiem, kādu viņu problēmu pētniekiem ir jālūko atrisināt," saka Latvijas Lauku konsultāciju centra pārstāvis Edgars Linde.

Projekts vērtīgs visiem lauksaimniekiem tāpēc, ka tie vēlāk iegūtos pētījumus varēs brīvi izmantot. Turklāt nozares, pie kurām zinātnieki strādā, ir plašas – lopkopība, pārstrāde, augu apstrādes līdzekļi un vēl citi pētījumi.

"Eiropā un pasaulē zināšanas šobrīd koncentrējas lielā mērā lielo kompāniju rokās, kuras spēj noalgot sev pētniekus un pēc tam šos pētījumu rezultātus zemniekiem par bargu naudu pārdod, bet šiem procesu rezultātiem būs jābūt pieejamiem, viņiem būs jābūt publicējamiem," stāsta Linde. 

Inovācijas pie mums definē kā procesu vai darbību, ar kuru vismaz nacionālā mērogā tiek izstrādāts jauns produkts, tehnoloģija, process vai metode. Tā kā Latvijā netiek audzēta soja, arī sojas audzēšana pie mums ir inovācija. Šobrīd ar to nodarbojas zinātnieki, kuri ieguva finansējumu iepriekšējā projekta posmā un šobrīd meklē veidus, kā Latvijas apstākļos audzēt lopbarības soju.

"Pēdējos gados bijusi interese liela arī no lauksaimniekiem un paši lauksaimnieki arī bijuši ierosinātāji, ka Latvijā nav tādu pētījumu un audzēšanai būtu nepieciešama papildus informācija un zināšanas. Mēs projektā esam 14 partneri, mēs pārstāvam zinātnieku, kā teikt, cunfti," saka projekta vadītāja Sanita Zute.

Galvenais ieguvējs no sojas audzēšanas Latvijā būtu cūkkopji. Jau šobrīd Latvijā cūku fermās dzīvniekus baro ar soju, tomēr to iepērk no ārzemēm un to cena ir atkarīga no biržas cenām pasaulē.
Jau tagad apsēti pirmie sojas izmēģinājumu lauki, kur mēģina saprast, kā pareizāk to sēt, ar ko tā ir jāmēslo, lai tā vispār spētu augt Latvijas klimatiskajos apstākļos. 


lsm.lv