„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Špoģu tirgus negūst popularitāti

Dinija Jemeļjanova

Pirms sešiem gadiem Špoģu ciemā tika atklāts pirmais zaļais tirgus Daugavpils novadā. Plāns atjaunot tirgošanās tradīciju šeit gan nav izdevies, jo oficiālajās tirgus sezonas atklāšanas vai noslēguma dienās šeit ierodas vien pāris pārdevēji, bet ikdienā – teju neviens.

Špoģu zaļā tirgus izveidi ciema centrā iniciēja biedrība „Višķu attīstībai”, kas ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu īstenoja 14 tūkstošus eiro vērto projektu „Tirgus laukuma izveidošana Višķu pagastā”. Ideja radusies vietējo iedzīvotāju intereses dēļ. Lai uzrunātu tirgotājus un pircējus, teju katru gadu šeit tiek rīkoti divi pasākumi. Pavasarī tie ir „Kurmīšu svētki”, kad tirgošanās sezona tiek atklāta, uzsvaru liekot uz stādu piedāvājumu, bet rudenī – sezonas noslēgumā, vietējie zemnieki tiek aicināti pārdot vietējos dārzos un laukos izaugušo un saražoto.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Vanags stāsta, ka atsaucība gan no pārdevēju, gan pircēju puses esot maza. Piemēram, šopavasar, tirgus atklāšanā piedalījušies astoņi tirgotāji. „Atsaucās tirgotāji no Līvāniem, Aglonas, arī no Madonas, bet no Daugavpils novada nebija neviena,” stāsta J. Vanags. Viens no retajiem pozitīvajiem izņēmuma gadījumiem piedzīvots jūnijā, kad tirgū nedēļas garumā bija iespējams iegādāties zemenes no Dubnas pagasta.

Zaļajā tirgū atļauts pārdot tikai zaļo produkciju – lauku ražojumus. Laukuma uzturēšanas izmaksas esot nelielas, tās sedz biedrība. „Esam maksimāli vienkāršojuši tirgošanās organizēšanas procesu, bet, diemžēl, vietējie nepiesakās.” norāda J. Vanags, „nezinu, kā vēl motivēt mūsu tirgotājus.” Arī pircēju esot maz, lai gan atklāšanas pasākumi tiek rīkoti kā svētki, piemēram, šogad atklāšanā uzstājās kapela „Augusti”.  J. Vanags norāda, ka, iespējams, tirgus popularitāti negatīvi ietekmējuši ceļa remonti, kas divas sezonas apgrūtināja piekļūšanu tirgus laukumam.

Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms norāda, ka daudzi vietējie lauksaimnieki vai mājražotāji savu produkciju pārdošanā piedāvā tikai savās saimniecībās. „Varbūt dažus biedē prasības, visam jābūt oficiāli sakārtotam,” skaidro J. Proms. Viņš norāda, ka pastāvīgi tiek informēti gan potenciālie pircēji, gan pārdevēji.