„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

„Ātro” mediķim sirds nav no akmens

Lilija Zamjatina, Andris Ostapko un Tatjana Bitte bieži vien pie pacienta mēro 100 km garu ceļu // Foto: Egita Terēze Jonāne

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests apbalvoja savus darbiniekus. Dagdas neatliekamās medicīniskās palīdzības punkta neatliekamās medicīnas ārsta palīgi Tatjana Bitte, Lilija Zamjatina, Aija Karpova un Ivars Plivčs godināti par profesionalitāti.

Tatjanu Bitti un Liliju Zamjatinu uzrunājām darba dienā. Tobrīd mediķiem iekrita atelpas brīdis, jo nebija izsaukumu. Viņas aicināja piedalīties sarunā arī kolēģi Andri Ostapko, uzsvērdamas, ka mediķis bez autovadītāja ir kā cilvēks bez rokām. 

Jāprot viss

Vaicātas, kāpēc izvēlējās medicīnas jomu, Lilija un Tatjana teica, ka par medicīnas studijām izlēma jau skolā. Abas sāka strādāt „ātro” brigādē pagājušā gadsimta nogalē, un toreiz Dagdas slimnīcai bija savs neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, kas apkalpoja galvenokārt Dagdas reģionu. Šobrīd mediķiem pacienti jāved uz Krāslavas slimnīcu, taču jūlijā, kad Krāslavas slimnīca nestrādā, jo ārsti ir atvaļinājumā un notiek remonti, Dagdas „ātro” brigāde brauc uz Daugavpili, Preiļiem vai Rēzekni. „Attālumi ir lieli. Ja Maltas vai Krāslavas brigādes ir izsaukumā, mēs dodamies arī uz šiem reģioniem -- Kalniešiem, Pušu, Rundēniem. Tālākais punkts Šķaune -- 54 km uz vienu pusi. Ja jāved pacients uz Krāslavu vai Daugavpili, tad attālums ir vēl lielāks. Brīvdienās nav otolaringologa un acu ārsta, gadās arī amputācijas, tāpēc slimniekus ar steigu transportējam uz Rīgu. Ārsta palīgam jāpalīdz pacientam jau turpat automašīnā, atrodoties ceļā ilgāku laiku. Taču mums palīdz modernā aparatūra un pieredze,” skaidroja Lilija.

Stāstījumu par ārsta palīga ikdienu pārņēma Tatjana: „Lai gan esam ārsta palīgi, mums jāprot strādāt kā ļoti zinošam ārstam. Te esam reimatologi, te dzemdību speciālisti, neonatologi vai narkologi. Paldies mūsu dežurējošajiem ārstiem, kuri konsultē jebkurā diennakts laikā. Cilvēkam jābūt mediķim no Dieva. Meita, izvēloties studijas pēc skolas, teica, ka nestudēs medicīnu, jo mamma strādā dienā, naktī, brīvdienā un pat dzimšanas dienā.”

„Fitness” darbā

Mediķiem nav vajadzīga fitnesa zāle, joko Lilija, aplēsdama, ka, ejot pie pacienta, ārsta palīgs ir ekipēts ar darba somu, reanimācijas iekārtu, defibrilatoru, skābekļa iekārtu un dažkārt arī ar nestuvēm. Tas viss sver aptuveni 50 kg.

Pilnu rakstu lasiet 24. jūlija numurā.