„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Āfrikas cūku mēris rada „karastāvokli”

Pēc neilga pārtraukuma Latvijā vairākās saimniecībās atkal konstatēts Āfrikas cūku mēris. Latgales saimniecībās šogad, par laimi, vēl nav fiksēts neviens gadījums, taču zemnieki nedrīkst zaudēt modrību ne uz mirkli.

Līksnas pagasta lauksaimnieks Arvīds Stalidzāns audzē 2 sivēnmātes savām vajadzībām. Viņš saka, ka strādāt cūkkopībā Āfrikas cūku mēra skartajā Latvijā ir tāpat kā atrasties nepārtrauktā kara stāvoklī.

Arvīds pastāstīja, ka viņš ievēro visas prasības, kuras noteicis Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Proti, saimniecībā netiek ielaisti svešinieki, viss, tostarp apavi, tiek dezinficēts, savukārt cūkas netiek ēdinātas ar svaigi pļautu zāli. „Manuprāt, jābeidz diskusija, ka mežacūkas nav jāšauj. Kāds labums no meža cūkas ir tautsaimniecībai? Gluži pretēji -- inficēto mežacūku dēļ ir iznīcinātas spēcīgas saimniecības, kuras turēja 5000--6000 cūku ganāmpulkus,” atzina Arvīds. 

Visu rakstu lasiet 27. jūlija numurā.