„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Aptauja: vai jūs atbalstāt „atkritumu katlumājas” izbūves ideju?

Publicitātes foto

Uzņēmums AADSO aicina daugavpiliešus piedalīties aptaujā par cietā reģenerētā kurināmā reģenerācijas iekārtu izbūvi Daugavpilī uz TEC-3 bāzes (Mendeļejeva ielā 13a). Pilsētas iedzīvotājus lūdz izteikt savu viedokli, kurš tiks iekļauts ietekmes uz vidi novērtējumā.

Sākotnēji lēmums par katlumājas ietekmi uz ekoloģiju bija jāsagatavo jau aprīlī.  Taču, saskaņā ar jaunajiem plāniem, šis slēdziens būs gatavs tikai augusta vidū. Aptaujas anketas pieejamas www.visidati.lv/aptauja/1377484406 vai pašvaldības mājas lapā www.daugavpils.lv sadaļā „Pilsētas ziņas”.

Atgādinām, ka projekta ietvaros 3. siltumcentrālē paredzēts uzstādīt divus jaunus katlus, kuru kopējā jauda būs 10 megavati, kā arī ierīkot nepieciešamo infrastruktūru. Kopējais plānotais kurināmā patēriņš (sadedzināmie atkritumi) – 25 000 tonnas gadā jeb 65-70 tonnas dienā. Sadegšanas rezultātā gadā tiks saražoti aptuveni 40—45 tūkstoši MWh siltumenerģijas, kuru pārdos operatoram „Daugavpils siltumtīkli”. Būvdarbi paredzēti 2019. gadā, iekārtu nodošana ekspluatācijā – 2020. gada otrajā pusē.

AADSO valdes loceklis Aivars Pudāns apgalvoja, ka šī iecere nekādi nav saistīta ar ieilgušo TEC-3 modernizācijas projektu, - tās ir divas pilnīgi dažādas lietas. Reģenerācijas katlus plānots uzstādīt ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu. Saskaņā ar plānu, šādas iekārtas paredzēts izbūvēt trijās vietās – Ventspilī, Rīgā un Daugavpilī. A. Pudāns atzīmēja, ka tiks sadedzināti tikai rūpīgi atlasīti atkritumi. Turklāt siltumcentrāles saražotā siltuma tarifs samazināsies, jo šādām katlumājām tiek piemēroti dabas resursu nodokļu atvieglojumi.