„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Renovēs Skrindu dzimtas muzeja un bibliotēkas jumtu

daugavpilsnovads.lv

Daugavpils novada domes sēdē deputāti lēma ņemt aizņēmumu Valsts kasē 40 858 eiro apmērā Vaboles pagasta bibliotēkas un Skrindu dzimtas muzeja jumta remontam.

Skrindu dzimtas muzejs ir Daugavpils novada Kultūras pārvaldes struktūrvienība. Tas atklāts 1996. gadā par godu pirmajiem tautas atmodas darbiniekiem brāļiem Skrindām -- Benediktam (1869-1947), Kazimiram (1875-1919) un Antonam (1881-1918).

Savukārt Vaboles pagasta bibliotēka ir Vaboles pagasta pārvaldes struktūrvienība. Abas iestādes Vaboles pagasta bibliotēka un Skrindu dzimtas muzejs atrodas vienā no 20. gadsimta sākumā celtajām grāfa Plātera-Zīberga muižas ēkām. Tā atrodas vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa „Vaboles muižas apbūve ar parku” aizsardzības zonā.

Ēkai jumts mainīts pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā, taču darbi nav veikti kvalitatīvi, segums un siltinājums nav mūsdienu prasībām atbilstošs. Nolietojušās lietus noteksistēmas dēļ bojāta ēkas aizsargapmale. 2017. gadā, veicot muzeja telpu remontu, konstatēti jumta bojājumi, kas apdraud bibliotēkas un muzeja krājumu saglabāšanu.

Visu šo iemeslu dēļ ir nepieciešams nomainīt jumta segumu, iebūvēt frontonu logus, ierīkot jumta lietus noteksistēmas, siltināt bēniņus, atjaunot ēkas aizsargapmales un izbūvēt betona lieveņus.

Vaboles pagasta bibliotēkas un Skrindu dzimtas muzeja jumta remonts iekļauts Daugavpils novada attīstības programmas investīciju plānā 2018.-2020. gadam. Būvdarbus ieplānots veikt vienā kārtā, uzsākot tos šogad un pabeidzot līdz gada beigām (būvdarbu veikšanas termiņš ir 4 mēneši).