„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Ņem ģitāru un spēlē savu dziesmu

Amanda Lapa // Foto: Egita Terēze Jonāne

Amanda Lapa vada Ilūkstes novada jauniešu domi, kas jau sarīkoja pirmo jauniešu pasākumu Ilūkstes novada svētkos, bet 18. augustā Dvietē uzņems visu Sēlijas pašvaldību jauniešus. Tāpat Amanda šovasar daudz ceļo, jo koncertē kopā ar grupu „Piparmētra”, kur viņa spēlē ģitāru, dzied un ir līdzautore vairākām dziesmām. Grupas koncerti notiek visā Latvijā. Bet septembrī Amanda turpinās mācības Ilūkstes 1. vidusskolā jau kā 12. klases skolniece.

Tēta aste

Lai gan jaunieši ir noslogoti skolā un dažādos pulciņos, tomēr daļa iesaistās Ilūkstes novada jauniešu dzīvē. Amanda saka, ka vēlas arī pārējos vienaudžus pārliecināt, ka jālīdzdarbojas un jāpiedalās. Ar Ilūkstes novada jauniešu centra un jauniešu domes izveidošanos vajadzētu aizsākties jauniešu pasākumu renesansei, pieļauj Amanda.  

„Esmu aktīva no bērnības. Kāpu uz skatuves kopā ar tēti, kurš arī muzicē. Es biju kā viņa aste. Mēs abi piedalījāmies dažādos pasākumos, dziedājām, biju iesaistīta visur, kur vien varēja. Kopā dziedāšana turpinājās arī Ilūkstes novada dziedošo ģimeņu saietā. Es mācījos Ilūkstes mūzikas skolā klavieru un akordeona spēli. Tur iegūta konkursu un apņēmības pieredze,” stāsta Amanda.

Jauniete pirms dažiem gadiem pievērsās ģitāras spēlei, jo, vēl būdama maza meitene, tētim nemanot, ņēma ģitāru un spēlēja tikai sev zināmas melodijas. Kad pirms pieciem gadiem Ilūkstes bērnu un jauniešu centrā sāka strādāt ģitāras pedagogs, grupas „Dabasu Durovys” mūziķis Arnis Slobožaņins, pieteicās arī Amanda. Tad izdomāja izveidot vokāli instrumentālo grupu.

Stāsta Amanda: „Es izvēlējos ģitāru, un ar katru nākamo mēģinājumu sapratu, ka man patīk spēlēt ģitāru, un zināju, ka šis ir tas instruments, kuru vēlos spēlēt un attīstīt savas spējas. Turklāt Arnis mūs iepazīstināja ar dažādiem mūzikas stiliem. Mēs kā pulciņš sākām koncertēt jau Mātes dienas koncertā, jauniešu pasākumos. Tad es teicu, ka dibināsim grupu. Ilūkstes bērnu un jauniešu centra vadītāja Vanda Rimša sarūpēja mūzikas instrumentus. Izmēģinājām tos visus. Kad dibinājām grupu, ģitāristu pulciņā darbojās tikai meitenes, tāpēc tapa meiteņu grupa „Piparmētra”.

Pilnu rakstu lasiet 31. jūlija numurā.