„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Zilupes novadā pie Pintu ezera notiks Taureņu nakts

Publicitātes foto

Dabas aizsardzības pārvalde piektdien, 3. augustā dabas draugus un ikvienu zinātkāro interesentu aicina uz Taureņu nakti Zilupes novadā pie Pintu ezera, lai vērotu un iepazītu neparastos nakts lidoņus.

Pasākums norisināsies no plkst. 22.00 dabas lieguma “Grebļakalns” teritorijā, kas ir īpašs ar tā īpatnējo reljefu, mikroklimatu, augu valsti, arī taureņu sugu daudzveidību. Šajā vietā jau pērn īstenots projekts, lai radītu labvēlīgus apstākļus retā dienas taureņa - esparsetu zilenīša - populācijas palielināšanai. Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Daugavpils Universitātes zinātniekiem, sakopa un atjaunoja šīs sugas taurenim nepieciešamo biotopu.

Grebļukalnā sastopamas arī daudzas nakts taureņu sugas, un, turpinot pagājušajā gadā aizsākto tradīciju, arī šogad Pārvalde iepazīstinās interesentus ar burvīgajiem nakts taureņiem. Ainavas un biotopu dažādība starp diviem ezeriem, osu grēdu, mežiem un laukiem ir lieliska vide dažādu nakts taureņu un kukaiņu sugu attīstībai, stāsta taureņu pētnieks un Pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas pārstāvis Guntis Akmentiņš.

”Daudzinot nemateriālo kultūras mantojumu Zilupes novadā, esam iecerējuši vairākus pasākumus laikā no 2.augusta  līdz 4.augustam un viens no tiem arī Taureņu nakts Grebļukalnā. Šī vieta , ir ne tikai dabas vērtību krātuve, bet glabā arī kultūrvēstures liecības. Šaurās osu grēdas galos atrodas senie Meikšānu un Kausa pilskalni,” pauž Zilupes novada tūrisma darba organizatore Ilga Ivanova.

Pasākuma norises vieta: https://ej.uz/Taurenu_nakts/ (Lat. 56.1777451 un Lon.28.1123849). Papildu informācija par pasākumu pa tel. 28656530 (Ilga) vai 29139677 (Regīna). Apmeklētājiem nepieciešams personu apliecinošs dokuments ( pase vai ID karte) un laicīgi pieteikta caurlaide. Labsajūtai noderēs arī termoss ar tēju un pleds.

Pasākumu rīko Dabas aizsardzības pārvaldes sadarbībā ar  Zilupes novada pašvaldību novada nemateriālā kultūras mantojuma daudzināšanas svētku ietvaros.