„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+3.5 °C
apmācies

Ar Gagarinu aizsākās televīzijas ēra Daugavpilī

Ādolfs Voitāns // Foto: Egita Terēze Jonāne

Ādolfs Voitāns (81) sagaida „Latgales Laiku” vārtos, aiz kuriem atrodas māja, puķu dārzs, vistu kūts, un, balstoties uz diviem spieķiem, lēnām vedina ienākt mājās, jo vēlas parādīt darba grāmatiņu, kur aprakstītas viņa elektromehāniķa darba gaitas Cesvainē un Viļānos (pirmie divi gadi), vēlāk Daugavpils radio un televīzijas tornī (32 gadi).

„Grāmatiņu, lūdzu, atdodiet muzejam, lai tā ir piemiņa no manis. Es biju klāt, kad ar Gagarinu aizsākās televīzijas ēra Daugavpilī. Tas bija 1961. gada 12. aprīlī. Mēs nodrošinājām pirmo TV pārraidi no Daugavpils radio un televīzijas torņa. Tās bija ziņas par J. Gagarina lidojumu kosmosā. Pēc tam sākās Panorāmas laiki, sāka raidīt arī Latvijas TV otrā programma (tagad Latvijas TV 7),” priecīgā balsī stāsta Ādolfs.

Viņš ir dzimis Ilūkstes novadā starp Eglaini un Šēderi, un pēc Eglaines septiņgadīgās skolas uzreiz aizgājis strādāt kolhozā „Uzvara” par traktoristu. Tad sekojusi iesaukšana dienestā padomju armijā Svētes sakaru bataljonā (tas atradās pie Jelgavas). Ādolfs saka, ka ir pateicīgs dienestam, jo tur varēja izmācīties par elektromehāniķi. Karavīri cēla sakaru torņus un nodrošināja sakarus starp armijas struktūrvienībām. Toreiz virsnieki atklājuši viņam noslēpumu, ka iekārtas rada starojumu, taču no tā var pasargāties, turot sev priekšā dzelzs plāksni.

Daugavpils TV tornis

Atgriezies mājās, Ādolfs vēlējās turpināt elektromehāniķa gaitas, jo dienestā bija iegūta zināšanu un prakses pieredze, tāpēc viņš pieteicās Latvijas TV, kas tobrīd atradās Latvijas PSR radiocentra pakļautībā. Viņu norīkoja uzstādīt un testēt raidīšanas iekārtas vispirms Cesvainē, pēc tam Viļānos un Preiļos, kur notika torņu būvniecība.  

Ādolfs atminas: „Es biju klāt, kad uzcēla Viļānu un Preiļu torni. Tās bija brigādes no Ļeņingradas. Daugavpils radio un televīzijas torni uzcēla, kad dienēju armijā. Televīzijas ziņas vajag pārraidīt, piemēram, uz Daugavpili. Tās nevar raidīt kā radio ziņas. Tāpēc TV ziņas tiek iepakotas lielajā frekvencē, kas pa kabeli tiek padota uz šķīvi - antenu, kura uzstādīta radio un televīzijas tornī.

Pilnu rakstu lasiet 31. jūlija numurā.