„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Inga Maijere rada svilpauniekus ar Latgales stāstu

Egita Terēze Jonāne

Krāslavas māksliniece Inga Maijere bieži vada svilpaunieku radošās darbnīcas, un bērni tad jautā, kāpēc māla putniņš vai suns, vai krūkai līdzīgs māla priekšmets svilpo. To pašu jautāja arī „Latgales Laiks”, un Inga atzīstas, ka viņa ir tikai svilpaunieku formas autore, bet saturu - skaņu - piešķir vīrs, mūzikas instrumentu meistars Aleksandrs.

„Vīrs zina, cik skaņas caurumiem ir jābūt, cik liela iepūtiena sprauga jāveido. Man labi padodas putniņu, suņu figūras. Ir arī viena gotiņa. Pagaidām baidos ķerties klāt īstajiem Latgales svilpauniekiem - zirdziņiem,” stāsta Inga.  

Inga Maijere atzīst, ka svilpaunieks stāsta Latgales muzikālos stāstus

Inga svilpauniekus rotā ar dabā noskatītiem ornamentiem. Paņemot putnu vai suni rokās, var ieraudzīt pīlādža zaru vai margrietiņu lapas, vai arī ziedus, kādi var būt tikai pasakās. Raksts veidots no izdobtiem smalkiem punktiņiem. „Manuprāt, cilvēks ir dabas neatņemama sastāvdaļa. Daba ir spēka, iedvesmas avots. Tur var atrast interesantas rakstu zīmes, ornamentus,” novērojusi Inga.

Gotiņa un suns

Māksliniecei padodas arī okarinas - māla instruments, kurš, kā izpētījuši mūzikas vēsturnieki, ir inku, maiju izgudrots pirms vismaz 12 000 gadiem. Stāsta Inga: „Okarinām ir savādāks skanējums, turklāt arī vizuāli tas ir baudāms, jo atgādina nelielas grieķu krūkas vai medaljonus.”  

Pilnu rakstu lasiet 31. jūlija numurā.