„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Neptūna svētkos varēja apvienot patīkamo ar lietderīgo

Neptūns atbrauca laivā kopā ar dzīvesbiedri Neptulīnu // Foto: Jeļena Čursina

Jūlija nogalē parasti tiek svinēti Neptūna svētki un Daugavpils Neredzīgo biedrības mikrorajons, kas atrodas pie Stropaka ezera, šos svētkos rīko jau vairākus gadus. Tie kļūst par labu tradīciju un pulcina ne vien ciemata iedzīvotājus, bet arī citus daugavpiliešus.

Atšķirībā no pagājušā gada, šoreiz laiks bija īsti piemērots ūdenim un ūdens procedūrām veltītajiem svētkiem. Teatralizētais uzvedums, ko organizēja ciemata aktīvisti Neredzīgo biedrības valdes priekšsēdētājas Ludmilas Borskas vadībā, bija veidots pēc visiem šo svētku noteikumiem, iesaistot arī savus varoņus. Izņemot tradicionālo Neptūnu, Velnu, Nāras, inscenējumā piedalījās Zelta zivtiņa un Vecīti un Vecenīti, Ūdens vecis ar Vardītēm u.c.

Iestudējums bija domāts galvenokārt mazajiem skatītājiem, viņiem bija organizētas arī viktorīnas un konkursi. Šajā pasākumā dalībniekiem ir iespēja sevi parādīt, tāpēc inscenējumā bija iekļauti vokālie un deju priekšnesumi, ar kuriem uzstājās gan solisti, gan pilsētas kolektīvi. Ludmila Borska atzīmēja, ka šāds pasākums dod iespēju attīstīt un parādīt iedzīvotāju radošās spējas, kā arī demonstrēt mikrorajona saliedētību un popularizēt veselīgu dzīvesveidu.

Neptūna svētkos tradicionāli notiek iesvētīšana ūdenī, tāpēc svētku organizatori Neredzīgo biedrībā veltīja īpašu uzmanību drošībai uz ūdens. Speciāli visiem klātesošajiem, jo īpaši mazajiem svētku dalībniekiem, rādīja, kā jāuzvedas, atrodoties ūdenī, un kā palīdzēt slīcējam. Šajās meistarklasēs piedalījās Sarkanā Krusta Daugavpils nodaļas pārstāvji, kuri, savukārt, rūpējās par drošību šajā pasākumā. Ludmila Borska atzīmēja, ka, lai gan Stropaka ezers nav tik liels kā citas pilsētas ūdenstilpes, daugavpilieši to ir iecienījuši, jo īpaši Neredzīgo biedrības ciemata iedzīvotāji, tāpēc nebūtu slikti, ja pie šī ezera dežūrētu glābēji.

Svētkos tika apbalvoti arī ciemata labākie makšķernieki, kuri pirmie iesāka Neptūna svētkus, jau pulksten 6 piedaloties makšķernieku konkursā. Svētkos varēja iegādāties arī medu un dārzeņus nelielajā tirdziņā, kurš bija organizēts ciematā.