„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. aprīlis
Trešdiena
Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
+4.2 °C
apmācies

Rosina stingrāk vērtēt kredītu ņēmēju spēju atdot parādus

pexels.com

Distanču jeb tā saukto ātro kredītu procentu likmes Latvijā ir augstākās Baltijas valstīs, to Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē trešdien, 1.augustā, atzina Latvijas Bankas pārstāvis Andris Ņikitins.Latvijas

"Izanalizējot gan mūsu finanšu sektorā aizdevumu likmes, gan arī reģionālās – Igaunijā un Lietuvā, mēs esam secinājuši, ka Latvijā noteiktie limiti ir augstākie reģionā," teica Ņikitins, norādot, kas tas ļauj kredīta devējiem nevērtēt aizņēmēja kredītrisku. Tādēļ Latvijas Banka atbalsta ātro kredītu procentu likmes samazināšanu, kas rosināta Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumos. Tie pašlaik tiek skatīti Saeimā otrajā lasījumā.

Vēl ar likuma grozījumiem paredzēts ierobežot maksimālo izsniedzamo ātro kredītu summu un iespējas pagarināt šāda kredīta atmaksu.

Finanšu ministrijas (FM) ieskatā, jāaizliedz pagarināt šāda veida kredīta atmaksas termiņu vairāk nekā divas reizes, kā arī jānosaka, ka aizdevuma summa nedrīkst pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas pašlaik ir 430 eiro. 

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) Saeimas komisijas sēdē norādīja, ka distanču jeb tā sauktie ātrie kredīti arvien ir smags slogs iedzīvotājiem.

Statistika rāda, ka vairāk nekā 40% šo kredītu atmaksa tiek pagarināta trīs un pat vairāk reižu. Aptaujas liecina, ka šie kredīti tiek ņemti, lai atmaksātu citus kredītus, samaksātu rēķinus vai pirktu pārtiku. Tādējādi cilvēki ieslīgst arvien lielākā parādu jūgā.


lsm.lv