„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Divi maršruti pa purvu

Purva takas zīmējums – skice // Foto: Aleksandrs Rube

Pagājušajā nedēļā, uzstājoties pilsētas domes Attīstības komitejas sēdē, Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš pastāstīja jaunumus saistībā ar „purvārija” projekta izstrādi. Izveidot purva parku paredzēts Esplanādē. Izņemot lielo mākslīgo koku dzīvnieku novērošanai, plānots izbūvēt speciālu baļķu ceļu ap ūdenstilpi.

Šis ceļš stiepsies pa visu purva perimetru – līdzās atpūtas parkam, veloceliņam Daugavas ielā un attīrīšanas iekārtām. Pēc vēlēšanās dabas pasaulē varēs iedziļināties gan nopietnāk (biologi), gan mazāk nopietni (tūristi), izmantojot dažādus maršrutus. Izņemot „lielo koku”, kurš, visdrīzāk, tiks uzstādīts pie zoodārza ēkas, šajās takās būs vismaz trīs skatu torņi.

Ideja izveidot šādu dabas parku radās aptuveni pirms trīsdesmit gadiem, taču tagad ir piemēroti apstākļi tās īstenošanai, lai gan Eiropas finansējuma piesaisti sarežģī tas, ka daudzi zemes gabali ap purvu pieder privātpersonai. Turklāt Latvijā nav daudz specializētu uzņēmumu, kuriem ir pa spēkam uzprojektēt šādu gana sarežģītu purva kompleksu. Taču, neskatoties uz to, palīdzēt zoodārzam ir gatavi SIA „Attīstības grupa” projektētāji.

M. Pupiņš pastāvīgi atgādina, ka Daugavpils ir unikāla pilsēta, jo pašā tās centrā atrodas izolēts purvs ar savu ekosistēmu. Šādu apstākļu un, vēl jo vairāk, labiekārtotu parku līdzās purvam nav nevienā Eiropas pilsētā. Perspektīvā šī vieta varētu kļūt par vienu no neparastākajām tūrisma vietām, apmeklējot Latgali.

Purva taku un lielā koka projekta tehniskās dokumentācijas izstrāde izmaksās 5000—7000 eiro. Taču vēl joprojām nav zināmas aptuvenas projekta un būvdarbu izmaksas.