„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+1.8 °C
daži mākoņi

Varakļānu pilī tiek ieskandināta pilsētas deviņdesmitgade

Publicitātes foto

Varakļānu pilsētas svētku norisi pils parkā ar koncertu „Dziesmas Latgalei” šovakar atklās Vokālās akadēmijas vadītājs, muzikālā teātra aktieris, režisors un vokālais pedagogs Edgars Kramiņš, kurš jau piekto gadu vasaras sesijas „Izdziedi vasaru!” ietvaros tiekas ar dziedāt gribošiem dziedātājiem.

Vokālais pedagogs Edgars Kramiņš  2.augustā plkst. 20:00 Varakļānu pils parkā ar koncertu „Dziesmas Latgalei” atklās ikgadējo vasaras muzikālo piedzīvojumu „Izdziedi vasaru!” 2018. Tajā skanēs dzejnieku, rakstnieku, komponistu un latviešu tautas dziesmas, kas veltītas Latgalei. Un gluži kā Raimonda Paula dziesmā „Cielaviņa” uz to pulcējas jaunrades procesā ieinteresēti dziedātāji no visas Latvijas. Kopīgi ar pedagogiem viņi deviņu dienu laikā nodarbībās un dažādu skatuves mākslas profesionāļu meistarklasēs pilnveidos savu vokālo meistarību, skatuvisko pašizpausmi un sagatavos jaunas koncertprogrammas Varakļānu pilsētas 90 gadu jubilejai veltīto pasākumu ietvaros.

Koncerta laikā būs iespēja iepazīties ar vokālās laboratorijas dalībniekiem un tikties ar tās radošo komandu: režisori Birutu Baumu, skatuves runas pedagoģi Sandru Volšteini, horeogrāfi Paulu Gorobecu un dziedātāju Baibu Biti. Koncertu vadīs Vokālās mākslas vasaras laboratorijas vadītājs Edgars Kramiņš, pie klavierēm sēdīsies no Vācijas pārbraukušais pianists Francis Gaiļus.

Jau nākošajā dienā dalībnieki uzsāks darbu pie divu muzikālu programmu gatavošanas, kas tiks izrādītas Varakļānu kultūras namā pilsētas deviņdesmitgades svētku viesiem:

  • 10. augustā plkst. 21:00 teatralizēts dziesmu un deju koncerts „Kalniem pāri”, kurā iekļautas dziesmas un dejas, kas skanējušas Varakļānu pilsētā un Latvijā 90 gadu garumā.
  • 11. augustā plkst. 11:00 Elzas Stērstes un Jura Ābola politiski mūsdienīgas muzikālas pasakas „Lauvas acenes” pirmuzvedums.

Abus inscenējumus veidos muzikālo teātru režisors Edgars Kramiņš un horeogrāfe Paula Gorobeca, bet pie klavierēm būs pianists Francis Gaiļus.

Laboratorijas ietvaros Varakļānu Mūzikas un mākslas skolas zālē notiks arī dažādas meistarklases:

  • 4.augustā plkst.15:30 Edgara Kramiņa vokālā klase – „Tautas dziesmu izpildījums”;
  • 5.augustā plkst.15:30 Elīnas Šmukstes – Oses vokālā klase – „Dziesmu izpildījums pie mikrofona”
  • 6.augustā plkst.13:00 Irēna Baumas skatuves runas klase „Izcils runātājs – organizēts, dedzīgs ,saistošs un dabisks”;
  • 7.augustā plkst.19:30 Oskara Morozova aktiermeistarības klase „Atbrīvotība uz skatuves un līksmība zālē”
  • 8.augustā plkst.15:30 Edgara Kramiņa skatuves kultūras klase „Gaume, taktiskums un mēra izjūta”.

Par savas darbības mērķi Edgars Kramiņš ir izvirzījis topošo dziedātāju radošuma pilnveidi, iniciatīvu, uzņēmību un izpratni par vokālās meistarības atšķirībām un interpretācijas iespējām, kas ļauj īstenot gūtās zināšanas uzstājoties publikas priekšā. Tāpēc līdz ar jaunā, 2018./2019. mācību gada sākumu Latvijas Vokālā akadēmija viņa vadībā, līdzās interešu izglītības programmām, uzsāk audzēkņu izglītošanu:

  • Vokālās mākslas skolā profesionālās ievirzes programmā;
  • Vokālās mākslas vidusskolā dziedātāja profesionālās kvalifikācijas programmā;
  • Vokālā pedagoga divgadīgā profesionālās tālākizglītības programmā.

E.Kramiņš uzskata, ka Varakļānos pavadītais laiks ir radošās meistarības un fiziskās izturības kalve. Tā ir unikāla iespēja ikvienam dziedātājam desmit dienu garumā papildināt ne tikai savas vokālās prasmes, bet arī apliecināt sevi dažādos aktiermeistarības un horeogrāfijas uzdevumos.