„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Saeimas komisija atkal nelemj par «ātro kredītu» ierobežošanu

pexels.com

Kvoruma trūkuma dēļ atbildīgā Saeimas komisija jau otro reizi nevarēja izskatīt iecerētās izmaiņas likumā stingrākai nebanku kredītdevēju kontrolei. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS)) uzskata, ka tā var būt izlobēta laika vilcināšana, cerot, ka grozījumus nepieņems vispār.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā paredz vairākus ierobežojumus nebanku kreditētājiem. Piemēram, viens no tiem – ierobežot kredītu summu, ja līgums noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz kredīta atmaksu vienā maksājumā.

Ministre Latvijas Radio pastāstīja, ka piedāvāts ierobežot kredītu summu līdz 50% no valstī noteiktās minimālās algas, kā arī aizliegt pagarināt kredīta atmaksas termiņu vairāk nekā divas reizes, jo gadījumā, ja cilvēks nespēj atmaksāt kredītu divas reizes, skaidrs, ka viņš nespēj to atdot, un aizdevējam jāpiedāvā iespēja atmaksāt aizdevumu pēc noteikta grafika.

Ministre atzina, ka ir arī citi vērā ņemami priekšlikumi, piemēram, par informācijas apmaiņu par cilvēku kredītspēju.

Taču likumprojektu virzīt tālāk jau otro nedēļu nav iespējams, jo vairāki deputāti uz sēdi neieradās un nebija iespējams nodrošināt vajadzīgo kvorumu. Sēdi neapmeklēja deputāti no partijas "Saskaņa", kā arī ZZS. Inesis Boķis (ZZS) Latvijas Radio atklāja, ka sēdē nebija, jo ir devies ceļojumā.

"Pagājušo reizi es biju, mēs visi trīs valmierieši bijām ieradušies. Man tiešām ir biļetes nopirktas jau pagājušajā gadā un aizrunāts faktiski jau uzreiz bija. Nekādi nevarēju, samaksāts jau viss ir un to mēs jau arī izrunājām ar [Romānu] Naudiņa kungu," stāstīja Boķis.

Bet Anrijs Matīss ("Saskaņa") Latvijas Radio teica, ka nākamo sēdi apmeklēs, bet šo un arī iepriekšējo nav varējis, jo vasaras laikā ir daudz citu tikšanos.

"Te nekas nav sarunāts. Es, tāpat kā citi deputāti un citi cilvēki, plānoju savu laiku, plānoju savas tikšanās savlaicīgi. Es nevaru, teiksim, piesmiet tos cilvēkus, ar kuriem esmu runājis tikšanos. Tas nav ne speciāli, ne kā savādāk. Sesiju laikā šajās dienās nekas netiek plānots, bet vasaras laikā, kad sēdes nenotiek tik regulāri, tad tiek plānotas citas lietas un citas tikšanās," skaidroja Matīss.

Tomēr finanšu ministre ir citās domās. Viņasprāt, deputāti sēdes neapmeklē apzināti, un tas ir veids, kā šos grozījumus mēģina nepieļaut.

"Es domāju, ka viens no spilgtiem piemēriem ir tas, ka jau otro nedēļu pēc kārtas vairums deputātu nav ieradušies un komisija nespēj pieņemt lēmumus. Es domāju, ka tas ir viens no paņēmieniem, kā novilcināt laiku cerībā, ka grozījumi netiks pieņemti vispār.

Likuma grozījumi izskatīšana gan turpināsies. Atkārtots komisijas sēdes datums atkal atlikts par nedēļu, un tas tiks skatīts 14. augustā.


lsm.lv