„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+0.8 °C
neliels sniegs

Solis pretī promenādei un tehnikas muzejam

Inženierarsenāls pirms vērienīgās renovācijas // Foto: Aleksandrs Rube

2. augustā Daugavpils domes Attīstības komitejas sēdē tika apspriesti divi lieli projekti – upes promenādes būvniecība Daugavpils cietokšņa tuvumā un pamestā inženierarsenāla renovācija cietoksnī. Kā izrādījās, lai efektīvi izmantotu Eiropas fondu līdzekļus, abas šīs idejas ir jāapvieno.

Divu projektu kopējās izmaksas ir vairāk nekā 4 miljoni eiro, tostarp 85% no tām kompensē Eiropas Reģionālās attīstības fonds, bet 4,5% ir valsts dotācija. Realizācijas termiņš – 24 mēneši kopš līguma parakstīšanas brīža. Domes Attīstības departamenta vecākais eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins neizslēdz, ka, sakarā ar vispārējo sadārdzinājumu būvniecības nozarē, reālie izdevumi (projektēšana un būvniecība) perspektīvā varētu pieaugt. Arī darbaspēka deficīts var ieviest nopietnas korekcijas pašvaldības plānos.

Artjoms Mahļins: „Latvijā vienlaikus tiek īstenoti daudzi projekti, tāpēc muzeja un promenādes sadārdzināšanās ir pilnīgi iespējama”

Upes promenāde jāuzbūvē no dzelzceļa tilta līdz krastam iepretim bijušajam stadionam „Daugava”. Tās kopējais garums būs aptuveni 700 metri, ieskaitot arī vietas ūdenstilpes vērošanai. Biežo ūdens līmeņa svārstību un ledus iešanas dēļ tiks ierīkota tikai gājēju celiņa augšējā daļa un vairākas vietas, kur varēs nokāpt pie ūdens. Šī būvniecība nekādi nav saistīta ar promenādes projektu Ruģeļu mikrorajonā.

Daugavas promenādes vizualizācija // Foto: daygavpils.lv

Inženierarsenāla  (Imperatora ielā 8) pārbūvēšana, izveidojot Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina centru, ir gaidītākā aktivitāte cietokšņa attīstībā. Taču šim jaunajam centram netiks atvēlēta visa ēka, bet tikai tās rietumu spārns. Savukārt ziemeļu un austrumu spārnu iekonservēs un apmeklētājiem tas nebūs pieejams. Lielākā daļa līdzekļu tiks iztērēta jaunam jumtam. Galvenais partneris – konsultants centra ierīkošanā būs Rīgas Motormuzejs, kurš nodrošinās arī lielāko daļu eksponātu. Tehnikas centrā jārada aptuveni desmit jaunas darba vietas, kā arī tam jāstiprina Daugavpils cietokšņa pozīcijas un jākalpo kā magnētam vietējo un ārvalstu tūristu piesaistē. Pēc iepriekšējām aplēsēm, jaunais muzejs palielinās „nocietinātās ideālās pilsētas” apmeklētību par aptuveni 10 000 cilvēku gadā.