„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.5 °C
apmācies

Latgalē tikai sāk vākt graudaugu ražu

pexels.com

Lai arī šovasar saule lutina un Latvijas rietumu reģionos sausums mudinājis aktīvi sākt graudaugu kulšanu, Latgalē ražas novākšana sākta vien pirms nedēļas. Arī tas gan, salīdzinot ar citiem gadiem, ir agrāk, nekā ierasts. Daugavpils novada zemnieki atzīst, ka salīdzinājumā ar pagājušo, lietavām bagāto gadu graudaugu ražība šogad ir zemāka, taču to kvalitāte un cena - krietni augstāka.

Zemnieku saimniecībā "Liepukalns" Daugavpils novada Kalupes pagastā blakus vectēva mājām Pēteris Skrinda no Rīgas atgriezās pirms aptuveni 30 gadiem. Viņš audzē gaļas lopus, bet pamatā nodarbojas ar graudkopību un 600 hektāru platībā audzē kviešus un rapsi. Pašlaik rit kaltes pārbūve, ko noslēgt bija iecerēts nākamnedēļ, kad kā ierasti sāktos ražas novākšana. Tomēr sausā un saulainā laika dēļ - kulšana sākta jau pirms nedēļas.

"Pagājušajā gadā mēs kaltējām ar mitrumu līdz 26, pat līdz 30 kūlām. Šogad mēs iesākām kult ar 12,2 procenti, augstāk par 13 arī nepakāpa mitrums. Tagad trīs dienas ir lijis, mums ir pārtraukums nedaudz," stāstīja Skrinda.

Ražas novākšanu uz neilgu laiku pārtraucis un ziemas rapšu sēju sācis blakus esošā Nīcgales pagasta zemnieks Ilmārs Skuķis. Viņš vairāk nekā 20 gadu laikā iekopis aptuveni 400 hektārus ar kviešiem, miežiem un rapsi. Pašlaik nokulta puse lauku, un, lai arī augu kvalitāte ir augsta, to ražība ir par aptuveni divām tonnām zemāka nekā citus gadus.

"Ziemājus arī novācām pašlaik, arī nav nekā, ap četrām tonnām ir no hektāra, vienīgais, ka šogad varbūt kvalitāte laba ir," stāstīja Skuķis.

Ražības zudumā lauksaimnieki vaino nevis karstumu, bet gan pērnā gada lietavas, ar kuru sekām cīnās vēl joprojām. Daļa sējumu pārmitrinātajā augsnē izslīka un sapuva. Taču, ja pērn graudaugi bija pielīdzināmi lopbarībai, šogad tiem noteikta visaugstākā kvalitāte.

"Labība it kā pagājušajā gadā bija labvēlīga dēļ masas augšanas, bet pietrūka saules dēļ proteīna, dēļ kvalitātes. Šogad ir saules daudz, šogad kvalitāte viss iet 1., 2. grupā. Vasaras kvieši pat ekstrā. Šogad bija ļoti lokāli tie negaisi un lieti. Tik kritiski nebija kā, piemēram, Kurzemē un dažās vietās Zemgalē," skaidroja "Liepukalns" saimnieks Skrinda.

"Rapsis, eļļas procents tīri normāls - 46, 47. Ražība divas tonnas, kur var būt trīs, četras. Cik es te paklausos, zemgaliešiem arī ne augstākās šogad ražas ir. Cenas ir varbūt kaut kur kosmosā aizgājušas. Bet, kam ir noslēgti līgumi, tiem nekas daudz no tā kosmosa nepaliks," stāstīja zemnieku saimniecības "Ūsiņi" vadītājs Skuķis.


lsm.lv