„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Rēzeknei apritēja 733 gadi

Rēzeknes vidējās paaudzes deju kolektīvs „Dziga” – Dziesmu un Deju svētku dalībnieks // Foto: Jeļena Čursina

No 3. līdz 5. augustam Latgales sirdī Rēzeknē norisinājās muzikāli, deju, sporta, kulinārijas un radoši pasākumi – tika svinēta kārtējā pilsētas dzimšanas diena.

Svinību pirmā diena apliecināja, ka Rēzekne ir pilsēta ar senām saknēm. Vēstures rekonstrukcijas klubi no Baltkrievijas, Polijas, Lietuvas un Latvijas demonstrēja viduslaiku karamākslu. Nevienos svētkos neiztikt bez gadatirgus – arī šoreiz Rēzeknes gājēju promenāde tika nodota Latgales amatnieku un mājražotāju rīcībā. Viešņai no Ciblas, māksliniecei Dainai Manuško šis bija pirmais gadatirgus. Viņa atveda suvenīrus – katrs no tiem ir mākslas darbs, kuram nav analogu. Keramiķe ar radošo pseidonīmu Lola atbrauca ar savu preci no Rīgas. Viņa ir dzimusi Rēzeknē un šeit ieguvusi izglītību mākslas jomā. „Vislabākie gadatirgi ir dzimtajā pilsētā, un šeit ir arī vislabākie pircēji,” atzīmēja Lola. Tirgus gastronomisko daudzveidību papildināja Siera svētki.

Šogad pilsētas svētku laikā notika vēl viens liels notikums – starptautiskais etno festivāls „Gosti”, kurš Rēzeknē norisinās reizi divos gados. Šogad festivālā piedalījās kolektīvi no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Polijas, Vācijas, Baltkrievijas un Ukrainas. Šīgada festivāls ir īpašs, jo veltīts Latvijas simtgadei.

Festivāla rīkošana aizsākās, pateicoties aktīvai vietējo nacionālo biedrību darbībai, kuras tiecas ne tikai saglabāt, bet arī parādīt etniskās kultūras vērtības. Šogad pilsētas svētku ietvaros festivāla dalībnieki uzstājās vairākās vietās Rēzeknes novadā, savukārt noslēguma koncerts notika Festivāla parkā.

Rēzeknes bērnu un jauniešu deju kolektīva „Ručejok” mākslinieciskā vadītāja Tatjana Patmalniece uzskata, ka šāds pasākums dod iespēju viņas audzēkņiem parādīt sevi, un, paliekot mājās, uzstāties starptautiskā pasākumā. Kolektīvs „Ručejok” pilsētā darbojas jau sen un aktīvi piedalās visos kultūras pasākumos.

Pilsētas svētku devīze šogad bija „Dzimuši Rēzeknei”. Par godu pilsētai notika gājiens, kurā piedalījās Rēzeknes radošie kolektīvi, uzņēmumi un organizācijas, kā arī pilsētas viesi un etno festivāla „Gosti” dalībnieki. Rēzeknieši devās pa Atbrīvošanas aleju no 18. novembra ielas līdz Festivāla parkam, kur notika Laura Reinika koncerts, pēc pilsētniekus un viesus ar saviem priekšnesumiem priecēja solisti un kolektīvi, kuriem ir saikne ar Rēzekni vai novadu, piemēram, operdziedātāja Ilona Bagele, grupas „Dabasu Durovus” līderis Arnis Slobožaņins, „Mirage Jazz Orchestra” u.c.

Svētku noslēguma diena bija veltīta ģimenei un bērniem, kuriem bija organizēta „Ģimeņu parāde” un dažādi konkursi. Dubiloviču ģimene no Rēzeknes pastāstīja, ka karu gadu svin savas pilsētas svētkus un cenšas apmeklēt visus organizatoru piedāvātos pasākumus, kā arī, iespēju robežās, -- piedalīties visos daudzajos pasākumos un svinībās.