„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
neliels lietus

Skola pārtapusi par mūžizglītības centru

Jānis Spuriņš māca vietējiem zēniem kokapstrādes pamatprasmes // Foto: Dinija Jemeļjanova

Lai izvairītos no skolu slēgšanas, pašvaldības nereti aizbildinās ar bažām par to, ko pēc izglītības iestādes likvidēšanas darīt ar tukšo skolas ēku. Vārkavas novada Rimicānos šo jautājumu palīdzēja atrisināt vietējie iedzīvotāji. Biedrība „Dzintari 2007” pamatskolas telpās izveidojusi mūžizglītības un iespēju centru „Rimicāni”, kur, īstenojot dažādus projektus, piesaistīts finansējums nodarbību organizēšanai un telpu remontiem.

Četru skolu vietā - viena

Vārkavas novadā beidzamo desmit gadu laikā slēgtas trīs skolas, vidējo izglītību šeit var iegūt tikai vienā izglītības iestādē -- Vārkavas vidusskolā. Pirms diviem gadiem slēgta Vārkavas pamatskola, pirms sešiem -- Vanagu pamatskola, bet pirms deviņiem – Rimicānu pamatskola. Vārkavā pamatskolas salīdzinoši jauno ēku (atklāta 1989. gadā) šobrīd pārbūvē par pansionātu. Vanagos pašvaldība izveidojusi informācijas un atbalsta centru, pirms diviem gadiem atjaunota sporta zāle, kur pulcēties pašdarbnieku kolektīviem. Arī Rimicānu pamatskolas ēkā 2009. gadā pašvaldība izvietoja savu iestādi -- izvairoties no nepatīkamā vārda „slēgt”, pamatskola reorganizēta par pirmskolas izglītības iestādi. Tomēr bērnudārzam tolaik piemērotas izrādījās tikai telpas ēkas pirmajā stāvā.

Lai arī skolas otrā stāva telpas tiktu apdzīvotas, aktivizējās vietējie, biedrība „Dzintars 2007”. Tās valdes priekšsēdētāja Velta Ziemele ir Rimicānu pamatskolas pēdējā direktore. „Sapratām, ka jāapdzīvo visa ēka, tāpēc noslēdzām ar pašvaldību īres līgumu,” stāsta V. Ziemele. Skolas telpas bija jāremontē, tāpēc, lai piesaistītu Eiropas Savienības fondu līdzekļus, nolemts šeit veidot mūžizglītības un iespēju centru. Kāpēc šāds nosaukums? „Skolu slēgšana nebija pēkšņs lēmums, taču skaidrs, ka skumīgi bija gan skolotājiem, gan vecākiem un bērniem,” V. Ziemele skaidro, ka mērķis bija radīt vietu, ko apmeklēt gribētu dažādu paaudžu pārstāvji, gan seniori, kas kādreiz šeit mācījušies, gan bērni, kas šeit mācības tā arī nekad neuzsāka.

Bērnudārzā gaida jaunus logus

Pirmais projekts tapa nākamajā gadā pēc skolas reorganizācijas. „Veicām remontu, iegādājāmies mēbeles, inventāru, lai vietējie iedzīvotāji varētu šeit darboties,” stāsta biedrības valdes priekšsēdētaja.

Pilnu rakstu lasiet 7. augusta numurā.