„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.0 °C
apmācies

Papildu naudu skolotāju darba algām nesaņems visas pašvaldības

pixabay.com

Valdība apstiprinājusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīkojuma projektu par papildu finansējuma sadalījumu pašvaldībām pedagogu darba samaksai no šī gada 1. septembra līdz 31. decembrim vispārējās izglītības iestāžu pedagogiem. Šī mērķa īstenošanai šogad piešķirti vairāk nekā 1,4 miljoni eiro, kas tiks sadalīti 88 pašvaldībām.

Papildu finansējums tiks izmaksāts pedagogiem tajās pašvaldībās, kuras 2017./2018.mācību gadā izpildīja noteikto normētā skolēnu skaita attiecību pret vienu pedagoga mēneša darba likmi, kā arī pašvaldībām, kas veikušas ar skolu tīkla sakārtošanu saistītus pasākumus, sniedzot reālu mērķdotācijas ietaupījumu no 2016. līdz 2018. gadam. Kopumā trijos gados pašvaldību veiktā skolu tīkla sakārtošana devusi vairāk nekā 4,3 miljonus eiro ietaupījumu.

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis tajā saskata pozitīvas tendences, apgalvojot, ka jau tagad ir redzama pozitīva ietekme uz pedagogu atalgojumu pašvaldībās, kurās ir veikts mērķtiecīgs darbs, lai veidotu mūsdienīgu skolu tīklu, kas nodrošina pilnu slodzi pedagogiem un atalgojumam par slodzi sasniegt 1000 un vairāk eiro. Statistika liecina, ka tikai nepilni 40% skolotāju strādā pilnu slodzi un vairāk, savukārt lielai daļai tarificētas no 0,25 līdz 0,75 slodzēm, kas attiecīgi nozīmē nesamērīgi zemu atalgojumu.

Daugavpils pašvaldība saņems 9697 eiro dotāciju, bet Daugavpils novads „nopelnījis” 11 408 eiro. Tādējādi var secināt, ka optimizācijas procesi vislabāk noritējuši Rīgā (saņems 417 393 eiro), Saldus novadā (94 623 eiro), Dobeles novadā (70 403 eiro), Ventspilī (40 052 eiro).

Atgādinām, ka Latvijā ir 119 pašvaldības, un intervijā LTV7 Kārlis Šadurskis komentējot dažu pašvaldību bezdarbību, paziņoja, ka pedagogi ir paši vainīgi, jo ievēlējuši pašvaldību, kura nespēj pieņemt lēmumus.