„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

Kad Faļtopi kļūs par „oficiālu” apdzīvotu vietu?

Mihails Kusanovs: „Šeit jāuzstāda apdzīvotas vietas sākuma norāde” // Foto: Anatolijs Krilovs

19. jūlijā Daugavpils novada Salienas pagasta Faļtopos automašīna traumēja govi, kuru pāri ceļam veda šī ciema iedzīvotāja. Mājlopu vēlāk nācās par sviestmaizes cenu nodot gaļai, savukārt saimniece, kura brīnumainā kārtā nekļuva par ceļu satiksmes negadījuma upuri, vēl joprojām to atceras ar šausmām.

Par upuri var kļūt jebkurš

Negadījums notika vakarpusē, kad Alevtina Kusanova, kura iepriekš šo grunts ceļu bija šķērsojusi simtām reižu, tostarp arī vedot pāri mājlopus. Viņa šo vietu vienmēr ir uzskatījusi par paaugstināta riska zonu un zināja, ka jebkurā brīdī no krūmu aizsega var parādīties gan vieglā automašīna, gan smagais mežvedējs: „Ieraugot mašīnu, es vēl varu kaut kā reaģēt, bet govij ir vienalga – brauc vai nebrauc mašīna. Šoreiz es auto ne redzēju, ne dzirdēju to braucam. Paldies Dievam, ka paliku dzīva.”

Vieglais auto parādījās negaidīti, Alevtina pat nepaspēja īsti noreaģēt, vien instinktīvi paleca malā. Triecienu saņēma brūnaļa, kura gāja pāri ceļam saimniecei pa priekšu. Govij tika lauzta kreisā priekškāja.

Zemnieku saimniecības īpašnieks Mihails Kusanovs, pēc profesijas veterinārārsts, šajā situācijā dzīvniekam nespēja palīdzēt: „Gotiņu nācās atdot uzpircējiem par pusvelti, lai gan tā maksā aptuveni 800 eiro. Kas kompensēs zaudējumu? Taču galvenais, ka sieva ir sveika un vesela.”

Kā liecina policijas veiktā izmeklēšana, autovadītājs šajā avārijā nav vainojams. Viņš brauca pa ciemu ar atļauto ātrumu, t.i., nepārsniedzot 80 kilometrus stundā. Policisti ieteica visiem saimniekiem, kuri tur mājlopus, būt uzmanīgākiem, šķērsojot ceļu.

Tiesa, ceļmalas krūmi, kuri aizsedza skatu un ceļš nebija pārredzams, ir izcirsti. Taču Faļtopu iedzīvotājiem tāpēc nav mierīgāks prāts: „Šodien nelaimē nokļuva mūsu kaimiņiene, bet rīt zem mašīnas riteņiem varam nonākt mēs.”

Līdz šī gada 1. martam šādu ciemu teritoriju drīkstēja šķērsot, braucot ar ātrumu 90 km/h, taču arī astoņdesmit kilometri nav maz. Sanāk, ka autovadītājs, braucot cauri šādām apdzīvotām vietām, drīkst nebremzēt un traukties pa grunts ceļu pilnā ātrumā. Ja pie Faļtopu robežas būtu norāde, ka šeit ir apdzīvota vieta, braukšanas ātrums būtu jāierobežo līdz 50 kilometriem stundā. Vai arī, ja būtu uzstādīta kaut vai ātrumu ierobežojoša zīme, taču nekā tamlīdzīga šeit nav.

Pilnu rakstu lasiet 10. augusta numurā.