„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Dzīve ārzemēs palīdz atklāt talantu

Jeļena Čursina

No 3. augusta restorānā „Art Hub” skatāma Olgas Bogdanovičas gleznu izstāde „Ar mīlestību pret dzimto pilsētu”.

Daugavpilī dzimusī Olga jau desmit gadus dzīvo un strādā Īrijā, Svordā. Olga -- praktizējoša psiholoģe, Svordā ir izveidojusi multikulturālu centru, kura paspārnē darbojas agrīnās attīstības skola. Pirms četriem gadiem savā centrā, vērojot Rīgas mākslinieces Tatjanas Obuhovas darbošanos kopā ar bērniem, arī Olga sāka zīmēt un pamazām aizrāvās.

„Sēdēju kopā ar bērniem un mācījos, gluži tāpat kā viņi, un līdz pat šim laikam glabāju savu pirmo darbu,” smaidot stāsta Olga. Pēc tam viņa organizēja mākslas klasi pieaugušajiem, kura pārtapa mākslas klubā. To apmeklē ne tikai emigranti, bet arī vietējie iedzīvotāji, kopā viņi organizēja divas izstādes, viena bija veltīta Rīgas jubilejai, otra – Īrijai.

Izstādē „Ar mīlestību pret dzimto pilsētu” ir iekļautas gleznas, kuras tapušas četru gadu laikā.  Olgai patīk gleznot ziedus, šeit, viņasprāt, izpaužas sievietes būtība. Darbos ir arī bērnu tematika, kura atspoguļo mākslinieces raksturu, kurai, pēc pašas teiktā, joprojām patīk padraiskoties, ir izdevies saglabāt bērnišķīgo dabiskumu un atklātību, turklāt Olga, strādājot ar bērniem, gūst iedvesmu. Viens no autores mīļākajiem darbiem ir Sv. Aleksandra Ņevska dievnams Daugavpilī.

Olgai nepatīk apstāties pie sasniegtā, viņa apgūst jaunas tehnikas, izmēģina dažādus materiālus, apmeklē mākslas meistarklases. Piemēram, Olga ir mācījusies pie Valērija Makovoja, kurš ir pasaules labāko akvarelistu pirmajā simtniekā. Viņu interesē viss un gribas visu izmēģināt, tāpēc ekspozīcijā ir darbi, kas gleznoti eļļas, akrila un akvareļa tehnikā.

Māksliniece uzskata, ka vēlme radīt un realizēt savu radošo potenciālu, pirmkārt, ir saistīta ar dzīvi emigrācijā, kur viss tiek uztverts saasināti un cilvēkā var atklāties apslēptas un dažkārt pat pārsteidzošas šķautnes.

Olgas darbi jau vairākkārt demonstrēti izstādēs Īrijā, tie ir privātkolekcijās, taču atvest savu izstādi uz Latviju Olga sadūšojās pirmo reizi.