„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.5 °C
apmācies

Rēzekne kļuva par siera galvaspilsētu

Irinas Duvanovas siera mākslas darbs // Foto: Jeļena Čursina

Siera klubs kopš 2000. gadu sākuma rīko „Latvijas novadu Siera dienu”. Šie svētki ik gadu notika dažādās Latvijas pilsētās, bet šogad pirmo reizi tie norisinājās Rēzeknē un pārsteidza ar „sierīgu” izklaižu, dažādu konkursu un degustāciju daudzveidību.

Šoreiz Siera svētkos Latgales saimniecēm bija iespēja demonstrēt savu meistarību kulinārijas jomā un pārsteigt Siera kluba profesionālo žūriju un svētku apmeklētājus ar siera ēdieniem. Šogad konkurss „Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei” ir veltīts Latvijas simtgadei un notiek visos reģionos.

Kad bija apkopoti rezultāti, „Siera kluba” priekšsēdētāja Vanda Davidanova apsveica uzvarētājus un pasniedza balvas. Trīs labākās kulināres – Daiga Hohlova, Svetlana Griga un Ilze Kalnriekstiņa – brauks uz trim dienam uz Briseli. Jāpiebilst, ka konkursā varēja piedalīties ikviens interesents. Viens no visjaunākajiem kulināriem Ivo Cepurnieks pastāstīja, ka viņam palīdzēja māmiņa, taču ideja gan pieder viņam pašam, -- Ivo pagatavoja sāļo siera kēksu no pilngraudu miltiem.

Dažādi konkursi un degustācijas ir svarīga visu Siera svētku sastāvdaļa. Visi interesenti varēja piedalīties arī sacensībās „Aklās vistiņas ar sieru un biezpienu”, kurās vajadzēja noteikt siera šķirni tikai pēc garšas. Svētku laikā kopumā varēja nogaršot un iegādāties aptuveni 70 Latvijā ražotu sieru šķirnes. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kur aktīvi piedalījās Siera svētkos, minēja statistiku – beidzamajā gadā katrs valsts iedzīvotājs apēdis vidēji 19,5 kg siera. Savukārt beidzamajos 15 gados šis rādītājs palielinājies trīskārtīgi.

Pilnu rakstu lasiet 14. augusta numurā.