„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

Špoģos plāno būvēt konteinera tipa katlu māju

pixabay.com

10. augustā tika izsludināts iepirkuma konkurss konteinera tipa kaltu mājas izbūvei Špoģos. Tā kā šāda veida kaltu mājas darbojas automātiski, Daugavpils novada dome tādējādi plāno kompensēt pieaugošās kurināmā izmaksas, lai ziemā nepaaugstinātu siltumenerģijas tarifu. 

Ēka būs saslēgta ar galveno kaltu māju Višķu tehnikumā, kur kaltu darbību uzraudzīs operators, tāpēc vairs nebūs jāalgo četri kurinātāji. “Tā ir 21. gadsimta kaltu māja,” uzsver Daugavpils novada domes izpilddirektors Aleksandrs Aizbalts, norādot, ka Latvijā tādu vēl ir maz, bet Igaunijā šāda apkures sistēmas modernizēšana ir izplatīta. Tajā darbosies šķeldas apkures kalts, kas nodrošinās ar siltumu apkārtējās ēkas, tai skaitā izglītības iestādes, pagasta pārvaldi utt.

Pagaidām tiek lēsts, ka jaunās katlu mājas izbūve un vecās demontāža varētu izmaksāt ap 400 tūkstošiem eiro. Jauno kaltu māju pieslēgt siltumtīklam plānots līdz šī gada beigām. Konteinera tipa ēkas tiek uzstādīta  vienā dienā, bet pirms tam jāsagatavo betona pamatne, kas atradīsies blakus pašreizējai Špoģu katlu mājai. Jāatzīmē, ka konkurss darbu veikšanai tiek izsludināts atkārtoti, jo pretendents, kas pieteicās pirmajā reizē, neatbilda kritērijiem.

No kurinātāju algošanas plānots atteikties arī Nīcgalē, kur paredzēts pāriet uz kurināšanu ar granulām. Šādi novadā jau strādā kaltu mājas Randenē un Naujenē. “Pērn malka maksāja 18-22 eiro/m³, bet šogad tās cena jau pieaugusi līdz 30 eiro/m³”, norāda A. Aizbalts, “mēģinām meklēt dažādas iespējas, kā mazināt pašizmaksu, lai nevajadzētu celt apkures tarifus.” Septembrī Nīcgales ciemā tiks pabeigta jaunās siltumtrases būvniecība, līdz minimumam samazinot siltuma zudumus. Arī Demenes ciemā gatavojas jaunajai apkures sezonai – tur šogad plānots nomainīt divus apkures katlus.