„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.8 °C
neliels lietus

Ekonomiste: Darba devēju un darba ņēmēju gaidas nesakrīt

pixabay.com

Bezdarbs Latvijā turpina samazināties, šogad otrajā ceturksnī bezdarbnieki bija 7,7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Latvijas Bankā atzīst, ka bezdarba līmeņa samazināšanas jau bija gaidāma, tomēr tas nebūt neliecina, ka darba tirgū viss ir kārtībā.

Salīdzinot ar 2017.gada to pašu periodu, bezdarba līmenis ir samazinājies par 1,2 procentpunktiem, bet salīdzinājumā ar šī gada  iepriekšējo ceturksni bezdarba līmenis ir sarucis par 0,5 procentpunktiem.

Latvijas Bankā norāda, ka jau ilgāku laiku ir manāms, ka darba devēju un darba ņēmēju gaidas nesakrīt. Joprojām diezgan izteikts ir strukturālais bezdarbs.  Proti, bezdarbnieku kvalifikācija nav atbilstoša darba devēju prasībām. Arī algas kāpj pārāk strauji.

“Tas galvenais iemesls ir, ka darba ņēmēji vēlas labus darbus ar labām algām, bet darba devēji skatās, cik tad viņi var par attiecīgo darba ražīgumu, darba produktivitāti samaksāt, un šeit rodas atšķirības,” skaidroja Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane.


lsm.lv