„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.8 °C
daļēji mākoņains

Anita Karpenko aicina apstāties un ieskatīties

lcb.lv

Latgales Centrālās bibliotēkas Periodikas sektorā atklāta Anitas Karpenko darbu izstāde -- stilizētu ainavu sērija „Apstājies – ieskaties!” Tās četri lielformāta darbi gleznoti eļļas tehnikā.

Anitas gleznas aicina cilvēkus vērīgāk ieskatīties dabā, kaut uz mirkli aizmirstot pilsētas steigu un ikdienas rūpes. Viņa teic, ka daba ir neizsmeļams iedvesmas avots, un, radot savas ainavas, cenšas atklāt skatītājiem dabu, kuru vērojot, viņi varēs atpūsties. Anitas ainavām ir vispārīgs simbolisks raksturs, lai gan dažas no tām tapušas, strādājot reālās vietās, piemēram, pie ezera Krāslavas novadā. Māksliniece uzskata, ka galvenais nav ainavu atpazīstamība un piesaiste noteiktai vietai, bet gan dabas attēlojums kopumā.

Anita pārdomā, kā savos darbos izmantot katru krāsu un toni, jo uz skatītāju tiem jāatstāj pozitīvs iespaids. Mākslinieces gleznās nav sarkanā, tiek izmantotas nomierinošas krāsas – visi zaļie, dzeltenie, brūnie toņi. A. Karpenko uzskata, ka šīs krāsas identificē dabu, harmoniju un, raugoties uz tām, spēj tuvināt cilvēku dabas pasaulei. Par Anitas gleznās attēloto objektu formām ir terapeitisks efekts – tās visas ir ovālas, bez asiem stūriem. Māksliniece savas gleznas dēvē par vizuālo terapiju.

Anitai Karpenko māksla ir bijusi tuva kopš bērnības. Nopietni šai jomai pievērsusies, uzsākot mācības Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” tekstilizstrādājumu dizaina specialitātē. Vēlāk Daugavpils Universitātē iegūts profesionālais maģistra grāds mākslā un vizuālās mākslas skolotāja kvalifikācija, kas pašlaik lieti noder, strādājot ar bērniem Špoģu un Naujenes Mūzikas un mākslas skolās.