„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.2 °C
apmācies

Krāslavas vecticībnieki gatavojas jubilejai

russkije.lv

14. oktobrī Krāslavas vecticībnieku draudze svinēs divkāršus svētkus – Dievmātes Patvēruma svētkus un Svētās Dievmātes patvēruma lūgšanu nama desmito jubileju.

Krāslavas lūgšanu nams tika no jauna uzbūvēts pēc ugunsgrēka, kurš izcēlās 2002. gada decembrī. Koka būvi uguns iznīcināja līdz pamatiem. Nopietni cieta senlaicīgās svētbildes, grāmatas un baznīcas piederumi.

Taču vecticībnieki nepalika vienatnē ar savu nelaimi. Jaunu akmens lūgšanu namu pēc arhitekta Andreja Makoveļska projekta sāka būvēt jau 2003. gadā. Var teikt, ka dievnamu cēla kopīgiem spēkiem. Būtisku finansiālu palīdzību sniedza Krāslavas novada dome un vietējie uzņēmēji, kā arī palīdzēja Latvijas vecticībnieku draudzes, citu kristīgo konfesiju pārstāvji un, protams, paši draudzes locekļi.

Taču arī jaunajam dievnamam, tāpat kā jebkurai būvei, periodiski nepieciešams remonts un atjaunošana. Iespēju robežās tiek novērstas celtniekus pieļautās kļūdas ēkas ārpusē un iekštelpās, tiek restaurētas ikonas, labiekārtota lūgšanu nama teritorija. Pārmaiņas jo īpaši pamanāmas beidzamajā laikā. Ir salabots dievnama jumts, atjaunotas svētbildes, uzstādīta ierīce automātiskai  kroņluktura nolaišanai un pacelšanai, kura sveces tiek iedegtas svētku dievkalpojumu laikā. Savukārt nesen pabeigta nojumes būvniecība blakus dievnamam, kur varēs patverties sliktā laikā.

Krāslavas vecticībnieku draudzes padomes locekļi atzīmē, ka galvenais atjaunošanas procesa virzītājspēks ir baznīcas pārziņa pienākumu izpildītājs Igors Jupatovs. Uzticami palīgi ir Valentīns Volkovičs, Pjotrs Panteļejevs, Ņina Abrone, vietējie uzņēmēji Pāvels Širokijs un Ivans Rubcovs, kā arī daudz citi.

Par atbalstu aktuālu problēmu risināšanā padome pateicas Krāslavas novada domei un tās priekšsēdētājam Gunāram Upeniekam, pašvaldības uzņēmumam „Labiekārtošana” un visiem draudzes locekļiem, kuri ziedo dievnama vajadzībām.

Uz Dievmātes Patvēruma svētku dievkalpojumu Krāslavas vecticībnieku draudzes padome aicina visus pilsētas un Latgales vecticībniekus.


Valentīna Sirica