„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.6 °C
apmācies

Festivāla "Open Place" galveno balvu saņem Polijas īsfilma

Režisore Aleksandra Terpiņska // rezekne.lv

19. augustā Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, noslēdzās VI starptautiskais Baltijas valstu īsfilmu kinofestivāls “Open Place 2018”. Festivāla GRAND PRIX saņēma Polijas režisores Aleksandras Terpiņskas īsfilma “Vislabākā uguņošana”.

No 15. līdz 19. augustam Rēzeknē pulcējās kino profesionāļi, jaunie kino meistari un kino cienītāji, VI starptautiskajā īsfilmu kinofestivālā “Open Place 2018” prezentējot un iepazīstot Baltijas jūras reģiona un kopražojuma valstu jaunākās īsfilmas, izbaudot koncertus, izrādes, ārpuskonkursa filmas un tikšanās ar aktieriem. Īsfilmu kinofestivāla “Open Place 2018” konkursam kopumā bija iesniegtas 440 īsfilmas, no kurām programmā bija iekļautas 24 filmas no 13 valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Dānijas, Īslandes, Norvēģijas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas, Somijas un kopražojuma filmas no Apvienotās Karalistes un Grieķijas.

Kā ierasts, konkursa īsfilmas vērtēja starptautiska žūrija: kinorežisors Jans Hriņaks (Jan Hryniak, Polija), kinorežisors Tims Elrihs (Tim Ellrich, Vācija), kinorežisors Kristiāns Haskjolds (Kristian Håskjold, Dānija), kino un teātra aktieris Sergejs Muhins (Сергей Мухин, Krievija), kino un teātra aktieris Mārtiņš Vilsons (Latvija).

19. augusta vakarā kļuva zināmi īsfilmu kinofestivāla “Open Place 2018” uzvarētāji un konkursa īsfilmas apbalvotas 6 nominācijās:

  • GRAND PRIX īsfilmai “Vislabākā uguņošana”, režisore Aleksandra Terpiņska, Polija, 2017;
  • labākā aktrise: Justīna Vasiļevska (Justyna Wasilewska), īsfilma “Vislabākā uguņošana”, režisore Aleksandra Terpiņska, Polija, 2017;
  • labākais aktieris: Toge Herviens (Tage Hervén), īsfilma “Es vienmēr tevi mīlēšu, Konij”, rež. Amanda Kernela, Zviedrija;
  • labākais operators: Ādams Paļenta (Adam Palenta), īsfilma “Mani sauc Julita”, režisors Filips Džeržavskis, Polija, 2017;
  • labākais scenārijs: Marija Ogņeva (Мария Огнева), īsfilma “Kostiks”, režisore Ira Volkova, Krievija, 2017;
  • labākais režisors: Romāns Pšiļipjaks (Roman Przylipiak), īsfilma “Džerijs”, Polija, 2017.

Tradicionāli festivāla konkursa uzvarētāji balvā saņēma Rēzeknes mākslinieka Arta Adijāna veidoto piemiņas statueti kā simbolisku apliecinājumu, ka kinofestivāls “Open Place” ir atvērts jauniem kino talantiem un jaunām virsotnēm, ko sasniegt.

Rēzeknes domes balvu šogad saņēma īsfilma “Off limits”, režisors Aleksandrs Sugaks, Latvija, Dānija, Grieķija, 2018, bet skatītāju simpātiju balvu par ieguldījumu bērnu kino attīstībā – ārpuskonkursa īsfilma “Skolas mīlestība” (režisore Alīna Aparina, Latvija, Krievija, 2018).

Starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place” Rēzeknē aizsākās 2013. gadā ar mērķi popularizēt un sekmēt Baltijas jūras reģiona valstu kino attīstību, rosināt jaunu un talantīgu kino nozares profesionāļu pieredzes apmaiņu un sadarbību, kā arī veicināt Rēzeknes atpazīstamību. Festivālu rīko Rēzeknes pilsētas dome un pašvaldības aģentūra “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” sadarbībā ar nevalstisko organizāciju kinoindustrijas attīstībai “Blagaja vestj” (Krievija).